12 maj 2016

Too Much / Lettland 2001

Efter att ha debuterat med ett osedvanligt elegant och modernt stycke britpop - och landat på en hedrande tredjeplats - tänkte letterna prova något annat. Något helt totalt annorlunda. Antar man. För låten de skickade till Köpenhamn liknade inget annat i startfältet.

Arnis Mednis var ett stort namn på hemmaplan. 39-åringen hade en lång och framgångsrik karriär bakom sig och hade främst ägnat sig åt soul, jazz och funk. Han hade slagit igenom på allvar under samma tid som Lettland frigjorde sig från Sovjetunionen och hade tävlat i de stora sångtävlingarna i Jūrmala och Sopot.

"Too Much" är ett relationsdrama om ett förhållande i kris, "Scener ur ett äktenskap" med ett technobeat om man så önskar, med fokus på mannen som borde växa upp och axla det ansvar giftermål för med sig. Men liksom i Olle Adolphsons "Trubbel" så förstår inte huvudpersonen att tacka nej när något bjuds och så blir det trubbel på riktigt.

Det allra bästa i det här bidraget är den oförglömliga körsångerskan och hennes insatser i början och mitten av låten. På en av repetitionerna lyckades hon sjunga sönder sin mikrofon, vilket verkligen inte alla gjort.

Men så värst mycket poäng blev det inte. Kanske inte den största överraskningen någonsin, men för Arnis Mednis spelade det ingen roll. Han tog mest den här tävlingen med en klackspark.

De närmaste åren fortsatte han att ge ut egen musik, skriva för andra, agera körledare i lettiska Körslaget och göra musikal av Astrid Lindgrens Mästerdetektiven Blomkvist. Men sedan kom livet emot.

2011 drabbades Arnis Mednis av en allvarlig stroke som nästan kostade honom livet. Efter två månader i koma fick han lära sig allt på nytt och styrde om sin tillvaro rejält. Han bröt upp från ett olyckligt äktenskap, sluta röka och dricka, och har i många intervjuer uppmanat lettiska män att bejaka sina känslor.

Efter ett par år återupptog han även musiken och skriver, arrangerar och producerar på nytt. Sjunger gör han däremot inte längre. "Jag har sjungit det jag ska sjunga" sade han i en intervju 2019.

Uppdaterad 17 januari 2022Arnis Mednis / Too Much (Lettland 2001)
Delad 18:e plats av 23 bidrag i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar