28 maj 2016

Boogaloo / Sverige 1987

Egentligen var Melodifestivalen 1987 en riktig succé för SVT Göteborg. De tolv tävlingslåtarna spände över ett brett register - flera av dem doftade hitsinglar lång väg - och omröstningen hade varit helt vansinnigt spännande in i det sista. Synd bara att fel låt vann.

Inte för att vinnarlåten skulle vara dålig. Den var klämmig och glad, och även om den påminde lite väl mycket om Herreys gamla "Sommarparty" - som nästan kommit med i Melodifestivalen 1985 och sedan blev en hit på egen hand - blev den ett stort genombrott för höggravida Lotta Engberg. Det var bara det att ett par andra låtar nog skulle passat bättre i Bryssel. Arja Saijonmaas superschlager. Lena Philipssons poplåt. Och så hade tittarna gått i taket över vinnarlåtens text.

I sanningens namn var de flest nöjda, medan ett litet antal vänner av ordning vänt sig mot titeln "Fyra Bugg och en Coca-Cola" som nämnde två registrerade varumärken. Det gick inte för sig i reklamfria och oberoende Sveriges Television.

Upphovsmännen gav med sig och skrev om texten till nonsensraden "Boogaloo, dansa rock'n'rolla". Man anar ett stråk av protest, att de medvetet gjorde den nya texten löjlig. Däremot gick man inte med på att släppa till den nya textversionen till Svensktoppen, där låten diskades från listan efter ett par veckor.

I Bryssel tippades Lotta - som fött dottern Malin tre veckor före finalen - som en tänkbar vinnare, men poängutdelningen blev snål. Israels jury smällde till med en tolva, med sedan gick poängen i sin och Sverige placerade sig utanför topp tio för första gången sedan 1979. Lotta kom billigt undan då rätt många verkade skylla den dåliga placeringen på den nya, fåniga texten.

Sett i backspegeln gick det nog ändå precis som det skulle. Lotta Engberg blev en del av det svenska kulturarvet, Lena Philipsson fick sin hett efterlängtade seger många år senare och Arja Saijonmaa gick från seriös Theodorakis-tolkare till en högdramatisk schlagerdiva vars skiva gick åt som smör i solsken. Det är inte varje melodifestival som får tre vinnare.Lotta Engberg / Boogaloo (Sverige 1987)
12:e plats av 22 bidrag i Bryssel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar