26 juli 2024

Guardando il sole / Schweiz 1968

För fjärde året i rad vanns den schweiziska finalen av en utländsk artist: efter två fransyskor och en grekinna stod nu italienske Gianni Mascolo som segrare med diplom och blomsterkrans i handen. 

Frågan är hur kul tittarna i Schweiz tyckte att de inhemska förmågorna sprangs förbi år efter år. Faktum är att endast två schweiziska artister representerat sitt land sedan starten 1956.

Gianni Mascolo var en rutinerad 27-åring från Milano. Han hade börjat sjunga i gosskör redan som 10-åring och när målbrottet satte stopp för det sjungandet studerade han piano vid Giuseppe Verdi-konservatoriet. Efter att ha sjungit i ett par talangjakter fick han kontrakt med ett stort skivbolag och släppte sin första skiva 1964.

Sedan hände förvånansvärt lite. Gianni Mascolo hade bevisligen en varm och stark röst men konkurrensen i den italienska schlagerfabriken var mördande och det var svårt att bryta igenom bruset.

Han deltog i Sanremo 1965 och fick dela låt med ingen mindre än Dusty Springfield. "Di fronte all'amore" var en snygg men svårsjungen låt (Dustys inspelning är självfallet sublim) som blev en framgång efter finalen, men inte för Gianni Mascolo. Den franska stjärnan Richard Anthony spelade in en egen version och fick den stora hiten.

Att representera Schweiz var förmodligen tänkt som ännu ett försök att lansera sångaren för en större publik. Kanske kunde de italienska tittarna få ögonen på honom på det sättet?

"Guardando il sole" var en mjuk och luftig liten sång om att sitta med sin älskade och bara titta in i solen (förhoppningsvis med tillräckligt bra solglasögon på näsan). Den var skriven av trumpetaren Cataldo d'Addario, född i Egypten av italienska föräldrar men sedan många år bosatt i Lugano.

Gianni Mascolo äntrade scenen iförd en fantastisk orange smoking - ett djärvt val detta år då tävlingen för första gången sändes i färg. Han sjöng utmärkt medan låten i sig verkade sakna det där lilla extra och under röstningen lade domarna sina poäng på andra bidrag istället. Länge såg Schweiz ut att hålla nollan för andra året i rad tills Jugoslavien - som sist röstande land - bjöd på två poäng.

Nu verkar skivbolaget ha kastat in handduken och gett upp. Gianni Mascolo gav bara ut en enda singel till och försvann sedan in i anonymiteten. Så småningom hamnade han i på nytt i London - där han tävlat i ESC - och drev i många år en restaurang tillsammans med sin fru där han även regelbunden underhöll gästerna med sin sång. Han avled i december 2016.

Schweizisk tv tog sin en funderare och bestämde sig för att lägga sin nationella final på is. Istället valde man internt ut Paola del Medico - som tävlat mot Gianni Mascolo med "Für alle Zeiten" - som landets representant året därpå.


Gianni Mascolo / Guardando il sole (Schweiz 1968)
Delad 13:e plats av 17 bidrag i London

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar