24 mars 2016

This Is My Life / Sverige 2010

Trots att den nya melodifestivalen med sin stora turné och sina fyra semifinaler var en succé på hemmaplan ville det sig inte riktigt i den internationella finalen. Varje år halkade Sverige lite längre bak i resultatlistan och de ständigt höga förväntningarna kom på skam.

För att hjälpa den svenska smaken på traven bytte SVT därför ut ett par av de regionala jurygrupperna mot internationella diton, för att ge tittarna en lätt fingervisning om vilka låtar som verkade gå hem också utanför landets gränser och vilka man kanske kunde låta stanna hemma.

Sverige hade ingen lust alls att bli tillrättavisade på det sättet och vinnare hos såväl de svenska jurygrupperna som i telefonomröstningen blev en avskalad liten sång som utlänningarna haft en mycket svalare inställning till.

Anna Bergendahl hade tidigare synts i Idol och träffade nu mitt i prick i den svenska hjärteroten. Hon var rar och begåvad och sjöng bra men i Oslo fick resan ett tidigt slut. Europa lät sig inte imponeras och Sverige åkte ut redan i semifinalen. För första gången sedan 1976 hölls en final i ESC utan Sverige och utan svensk representant blev tittarsiffrorna katastrofalt låga för SVT.

Vad berodde misslyckandet på? Låten var helt enkelt för svag, för sval, för flyktig för att stå ut i startfältet. Den passade Annas röst och temperament men kändes tandlös i konkurrensen.

Anna Bergendahls genombrott kom av sig fullständigt. Två år efter Oslo drog hon istället ännu längre västerut och spelade in en skiva i Los Angeles med hjälp av amerikanska producenter. Inte heller den blev någon riktig kioskvältare.

2016 sadlade Anna Bergendahl om och började studera till läkare och fortsatte med musiken lite i bakgrunden. Helt tydligt var det förändringen som behövdes och 2019 återvände Anna med buller och bång till Melodifestivalen och fick sin största framgång på många år med "Ashes To Ashes".

Uppdaterad 16 januari 2021Anna Bergendahl / This Is My Life (Sverige 2010)
11:e plats av 17 bidrag (semifinal) i Oslo

6 kommentarer:

 1. Vilken av låtarna från 2010 års Melodifestival-final tror du skulle gjort bättre ifrån i Eurovision? Skulle vara intressant att veta :) Inte vem du ville skulle vinna, utan vem du tror skulle gjort bäst ifrån sig :)

  // Ecir

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att 2010 skulle ha varit ett ödesår för Sverige i vilket fall. Tror inte att någon av låtarna hade varit någon riktig succé. Kanske att Manboy skulle haft störst chans att imponera men det var nog bra att Eric Saade fick vänta ett år.

   Radera
  2. Du tror inte Darin eller Timoteij hade gått bättre? :)
   // Ecir

   Radera
  3. Det kan man aldrig så noga veta. Timoteij känns kanske aningen för svensk för att ha lyckats och Darins låt är inte riktigt den typen Europa ville ha det året. Trots att båda är bra låtar. Vad tror du själv? :)

   Radera
  4. Jag trodde väldigt mycket på Darin, men blev sedan osäker när den Internationella juryn gav honom lite sådär med poäng. Dock gav den internationella juryn mycket poäng till Ola och Salem, så kanske de hade funkat bättre?
   Dock håller jag med om att 2010 var ett ganska svagt Mello-år :)

   // Ecir

   Radera
  5. Det är kul att höra hur du tänker. Hoppas du fortsätter kommentera så vi kan fortsätta diskutera här bland kommentarerna! :)

   Radera