2 mars 2016

Black Smoke / Tyskland 2015

Den tyska finalen slutade i kaos och förvirring när vinnaren - som fått nästan åttio procent av alla tittarrösterna - greppar mikrofonen och förkunnar att han inte känner sig bekväm i situationen och avsäger sig segern. Programledaren tar saken i egna händer och utropar tvåan till vinnare istället. Arma Ann Sophie fick sjunga vinnarrepris inför en buande och djupt missnöjd publik.

Egentligen hade Ann Sophie ett ganska gott självförtroende, det märktes. Hon hade vunnit sin plats i den tyska finalen genom en speciell tävling för artister utan skivkontrakt och verkade helt orädd på scenen. Hon hade dessutom lyckats få tag på en tävlingslåt av etablerade brittiska upphovsmän, bland annat Ella Eyre som 2014 fått pris för bästa singel vid Brit Awards-galan, och fick skivkontakt i samma veva.

Det stora problemet - vid sidan av att tyskarna inte fått den vinnare de valt och kände sig snuvade på konfekten - var att Ann Sophie knappast var redo för uppgiften. Hennes uppträdande var yvigt och stressat och hennes röst blev lätt gäll och lite skrikig i de högre tonerna.

Till finalen i Wien hade man lyckats tona ner det mesta av yvigheten och fått Ann Sophie att lägga band på rösten. I samma veva försvann en stor del av energin i sången och bidraget verkar ha gått de flesta förbi.

När röstningen var slut hade inte ett enda land röstat på "Black Smoke" och för första gången sedan 2003 gick ett bidrag poänglöst ur tävlingen. Inte heller Österrike hade fått några poäng men enligt reglerna delas inga placeringar längre och Ann Sophie fick ensam ståta med den officiella jumboplatsen.Ann Sophie / Black Smoke (Tyskland 2015)
27:e plats av 27 bidrag (final) i Wien

2 kommentarer:

  1. Nog för att jag inte var speciellt förtjust i detta bidraget men jag hoppas att det lett till att de frågar alla artister om de verkligen vill åka till ESC iaf. Och Noll poäng förtjänade den ju inte (och inte Österrike heller för den delen)

    SvaraRadera
  2. Den här låten gillade jag faktiskt!! Såg hennes ytterst märkliga framträdande i den tyska finalen, det var ju fullständigt katastrof... men väl på scen i Eurovision gillade jag den. Studioversionen har snurrat länge i min mobil :)

    SvaraRadera