16 mars 2016

Rücksicht / Västtyskland 1983

Tack vare Nicoles seger i Harrogate fick västtysk tv för första gången sedan 1957 arrangera en ESC-final och visa upp sitt kunnande för en internationell publik. Nu var intresset på topp också för den nationella finalen där värdlandets bidrag skulle vaskas fram.

"Rücksicht" var en snygg och smakfull - och för sammanhanget ovanligt sofistikerad - ballad som egentligen var skriven för Mary Roos (Västtyskland 1972 och 1984). Hon tackade nej av olika anledningar - något hon själv kallat karriärens största misstag - men spelade många år senare ändå in en egen version.

Istället gick erbjudandet vidare till Hoffmann & Hoffmann som gick åstad och vann hela tävlingen. De av Simon & Garfunkel inspirerade bröderna Michael och Günther hade haft en hit 1977 med "Himbeereis zum Frühstück" innan karriären hamnat i det kommersiella bakvattnet. Nu kasserade man in karriärens största hit och en femteplats i Münchenfinalen.

Trots det gick comebacken om intet. Duons album floppade och ingen av uppföljarsinglarna slog an hos publiken. En misslyckad karriär och ett misslyckat privatliv blev för mycket för Günther Hoffmann som sjungit solostämman till "Rücksicht". Mindre än ett år efter den tyska finalen tog han sitt liv på ett hotellrum i Rio de Janeiro.

Michael Hoffmann fortsatte en bana som låtskrivare och soloartist och ställde upp ännu en gång i den tyska uttagningen 1987. Idag ägnar han sig mest åt att ge ut meditativ new age-musik.Hoffmann & Hoffmann / Rücksicht (Västtyskland 1983)
5:e plats av 20 bidrag i München

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar