28 mars 2016

Dönme dolap / Turkiet 1981

Det hade varit dramatiska år i Turkiet. Den politiska oreda som rått i flera år hade lett till omfattande oroligheter och våldsamheter och under den senare delen av 1970-talet hade landet närmast befunnit sig i ett lågintensivt inbördeskrig.

Den 12 september 1980 slog militären till och grep makten i en statskupp. Hundratusentals människor arresterades, över en miljon svartlistades, hundratals dog under oklara omständigheter. Demokratin avskaffades och det skulle ta många år innan Turkiet åter genomförde någon form av någorlunda fria val.

Underligt nog reagerade inte omvärlden med bestörtning. Kuppen verkar ha skett med NATO:s tysta medgivande och den tidigare så sargade turkiska ekonomin stärktes under den nya hårda ledningen. Den ilska som funnits mot tidigare diktaturer i Grekland eller Spanien syntes väldigt lite av.

Den som letade efter spår av kalabaliken i det bidrag Turkiet skickade till ESC året efter letade förgäves. Här fanns bara en glad och behaglig lite schlager i ett discoinspirerat arrangemang, framfört av en populär trio och en ung sångerska som senare skulle göra sig ett namn även som skådespelare.

Vill man hitta något litet spår - och då ska man leta riktigt noga och med rätt glasögon på näsan - kan man kanske hitta den annars ganska allmänt hållna texten:

"Livet är som ett pariserhjul
Ibland går det upp, ibland går det ned
Lyckliga är de som åker uppåt"Modern Folk Üçlüsü & Ayşegül Aldinç / Dönme dolap (Turkiet 1981)
Delad 18:e plats av 20 bidrag (näst sist) i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar