3 mars 2016

Don't Ever Cry / Kroatien 1993

Efter att muren fallit och det kalla kriget var över slogs den västeuropeiska radiounionen EBU ihop sin socialistiska motsvarighet Intervisionen 1992. Det skulle förbli en huvudvärk i många år hur man bäst kunde välkomna även de nya medlemmarna in i exempelvis Eurovision Song Contest.

1993 anordnades en lite lätt styvmoderlig kvalfinal där de nya länderna skulle få göra upp om tre platser vid finalen i Millstreet. Från början hoppades man på uppåt arton deltagare i kvalfinalen men det blev bara sju till slut.

Efter en hel del av den fulaste sortens taktikröstning gick samtliga tre finalplatser till tidigare jugoslaviska delrepubliker. Det de tre finalisterna även hade gemensamt var att deras sånger på ett eller annat sätt handlade om kriget på Balkan.

I Millstreet framstod framför allt Kroatien som en förhandsfavorit med sin insmickrande stämsång om att be för de unga och för att den kärleksfulla himlen ska skänka fred så ingen mer ska behöva gråta. Artisterna var handplockade medlemmar ur ungdomskören Putokazi och om de sladdade lite på tonerna här och var fick det bara bidraget att kännas mer äkta.

Alla positiva förhandstips till trots fick kroaterna nästan bara ströpoänger och en oväntat blygsam placering. Alla kanske inte gillar när någon sliter och drar så här ohämmat i känslosträngarna ändå.Put / Don't Ever Cry (Kroatien 1993)
15:e plats av 25 bidrag i Millstreet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar