20 mars 2016

Liefde is een kaartspel / Belgien 1996

Svårt att tro när man hör deras bidrag måhända, men under 1990-talet gjorde flamländsk tv sitt yttersta för att hålla liv i sina nationella finaler. Där bubblar av intressanta och starka bidrag i en mängd olika stilar. Tråkigt nog fanns där alltid någon ljuv ballad eller käck schlager som stal showen istället. Experimentlusta var aldrig någon av Flanderns mest framstående egenskaper.

Lisa del Bo hade slagit igenom i The Soundmix Show (eller "Sikta mot stjärnorna" som det hette i sin svenska variant) där okända människor fick imitera kända artister. Hennes framträdande som Dani Klein från gruppen Vaya Con Dios imponerade på många och karriären var i full gång.

1993 ställde hon upp i den nationella finalen med "Vlinder", som visserligen var en schlager men av en djärv och spännande sort med en enveten xylofon som drev hela låten framåt. Lite för spännande för de flamländska jurygrupperna som istället valde fram en stilla ballad som kom på allra sista plats i Millstreet.

Nästa gång det var dags för uttagning i Flandern hade Lisa lärt sig läxan och ställde upp med en riktigt gammaldags schlager med "na-na-na"-kör, ett dramatiskt stick, tonartshöjning och hela baletten. Nu var det hon som slog ut ett par mer moderna bidrag och fick ge sig ut i den internationella hetluften med "Kärlek är ett kortspel".

Ingen trodde väl att den här låten skulle ha några större chanser i Oslo, men Lisa fick ge ut sitt första album och lade grunden för en karriär som fortfarande pågår och är framgångsrik, även om hon inte hör till Belgiens allra största artister.

Man undrar bara vad Lisa del Bo tänkte när Sverige 2001 ställde upp med nästan exakt samma refräng vid ESC i Köpenhamn. Hennes låtskrivare anklagade åtminstone det svenska teamet för plagiat, något som slutade med en uppgörelse utanför rätten några år senare.Lisa del Bo / Liefde is een kaartspel (Belgien 1996)
Delad 16:e plats av 23 bidrag i Oslo

1 kommentar:

  1. Varför skulle man ha plagierat en låt som bara kom på 16:e plats?
    Det gör att jag tar plagiatanklagelserna med en stor nypa salt.

    SvaraRadera