9 mars 2016

Aava / Finland 1998

1990-talet var en tung tid för Eurovision Song Contest där man sökte en ny tävlingsform och ett sätt för alla nya länder att få vara med så mycket som möjligt. Det var också en tung tid för de länder som inte lyckades särskilt bra i röstningen och drullade ut i utvisningsbåset varje gång.

Sedan 1994 hade Finland fått stå över vartannat år och de tidigare så stabila tittarsiffrorna började visa tecken på att vika. Då plockade man ihop en av de allra starkaste nationella finalerna någonsin, full av spännande namn på den finländska pophimlen - NylonBeat, Ultra Bra, Jari Sillanpää, Aikakone...

Vinnaren blev etnokollektivet Edea med finlandssvenska Marika Krook i spetsen. Deras låt gick väl i linje med de senaste årens hetaste ESC-trender med sin blandning av New Age och något slags svårdefinierad universell folkmusik.

I Birmingham omgavs det finländska bidraget av ganska stora förhoppningar men ju längre veckan led, desto osäkrare lär repetitionerna ha gått. De höga toner som utgjorde låtens klimax och som suttit så fint i den nationella finalen fungerade plötsligt inte alls. En del rykten skyllde på en olycklig förkylning, andra på en nyligen utslagen scenskräck.

I finalen lämnade Marika helt bort den högsta tonen och utan den föll hela låten ihop och kändes platt och odynamisk. Resultatet blev därefter och året över fick Finland stanna hemma på nytt.

"Aava" har ändå gått till historien som den kortaste sångtexten genom tiderna - endast åtta ord.Edea / Aava (Finland 1998)
15:e plats av 25 bidrag i Birmingham

1 kommentar:

  1. Tack för den! :) En av mina stora favoriter - förutom "Hard Rock Hallelujah" tycker jag detta är det bästa bidrag Finland har haft. Väldigt snygg etno som dessvärre kom två år för sent i ESC, kan man säga. Jag minns att jag hade stora förhoppningar och blev oerhört besviken när det typ bara var Sverige och Estland som gav den poäng.

    Senare har jag uppskattat låten ännu mer i takt med att jag insett hur fiffigt man utnyttjade finskans fonetik och grammatik för att få till en text som lät stämningsfull men ändå bara innehöll åtta ord. :)

    SvaraRadera