1 september 2016

Apopse as vrethoume / Cypern 1989

Det hade blivit lite pinsamt 1988 då Cypern varit tvungna att hoppa av hela ESC med kort varsel då det visade sig att den utvalda låten bröt mot reglerna och fick lov att diskas. Den hade tävlat i landets interna uttagning fyra år tidigare och då spelats upp för ett större antal jurymedlemmar och nu var man inte riktigt säkra på om det räknades som att den var offentligt framförd för tidigt eller inte.

Dessutom var inte låtskrivaren John Vickers cypriotisk medborgare vilket möjligen också bröt mot det egna regelverket. Man tog det säkra före det osäkra och gav det egna bidraget rött kort men hann inte välja ut någon ersättare. Nu hade man satt ihop en duo av två unga lovande artister som båda hade debutalbum på gång.

Fani Polymeri var född i New York men hade kommit till Aten som mycket ung och hade studerat informatik vid sidan av musiken. Tillsammans med den lovande Yannis Savvidakis framförde hon en söt låt om ett par på dejtinghumör som vill njuta av att låta tiden fladdra förbi tillsammans.

Kanske hade dejtandet hunnit en bit på väg i Lausanne, där duon äntrade scenen klädda som ett vackert brudpar. "Av klädseln att döma blir mötet oundvikligt ikväll", konstaterade Sveriges tv-kommentator Jacob Dahlin. Det fanns vissa förhoppningar om att Cypern skulle kunna skrälla till men istället blev det en plats i mitten av resultatlistan.

Det kunde ha gått betydligt värre då orkestern spelade fel i ett kritiskt skede. Den gitarrist som huvuddirigenten Benoît Kaufmann engagerat visade sig vara en riktigt svag länk under hela veckan av repetitioner och nu spelade han Cyperns inledande gitarrsolo helt fel och i fel tonart.

Inte nog med att det lät illa: gitarrsolot var tänkt att hjälpa solisterna att hitta in rätt i låten. Trots det landade Fani exakt där hon skulle och dirigenten Haris Andreadis uttryckte en viss beundran för det efteråt.

Yiannis Savvidakis blev aldrig någon av den grekiska musikvärldens största stjärnor men har släppt ett par album, dyker upp på tv mellan varven och spelade dessutom en stor roll i en komediserie på 1990-talet. Fani gav ut två skivor men drog sig tillbaka från rampljuset 1993.

I kören bakom Fani och Yiannis kan man dels notera den erfarna körsångerskan Elena Patroclou som redan var med för fjärde gången och som själv skulle representera Cypern som soloartist 1991, dels en 18-årig Alex Panayi (Cypern 1995 och 2000) som med tiden skulle bli en av de mest efterfrågade bakgrundssångarna någonsin i ESC.

Uppdaterad 20 maj 2024



Fani Polymeri & Yiannis Savvidakis / Apopse as vrethoume (Cypern 1989)
11:e plats av 22 bidrag i Lausanne

6 kommentarer:

  1. The guitarist in the Swiss orchestra did not have his best day and Cyprus was to suffer from that. THe song started with a guitar solo, which the guitarist played in complete wrong key. His bewilderment can be seen on screen and even Fani sounds as if the shaky start bothered her too. Luckily she found the gist afterh couple of seconds. As for the sloppy guitarist, it took him to the final seconds of the song to find the right tuning in his guitar.

    SvaraRadera
  2. En riktig besserwisser-kommentar, jag vet ... men ska du inte ha Cyperns dåvarande flagga? Den såg en aning annorlunda ut 1989 än den gör nu. ;)
    Bidraget i fråga kommer jag inte alls ihåg, men jag följer alltjämt den här bloggen regelbundet och läser intresserat vare sig jag själv minns låtarna eller inte. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en RIKTIG besserwisser-fråga, må jag säga! 😄 Det smärtar mitt eget besserwisser-hjärta att jag inte ens noterat att cyprioterna modifierat sin flagga. Kommer förmodligen att åtgärda saken i något skede. 😊

      Radera
    2. Had you noticed the erroneous guitar solo before? Another besserwisser here.

      Radera
    3. Indeed I did. It sounds truly terrible.

      Radera
    4. Slutgiltigt beslut i Cypern-frågan: jag bestämde mig att inte justera Cyperns flagga då förändringen är en de flesta otränade ögon inte skulle lägga märke till. Ändrar jag den måste jag sätta mig in i andra små ändringar andra länder gjort med sina flaggor också. Grekland slog exempelvis inte fast sin nuvarande flagga förrän i slutet av 1970-talet.

      Så när länder ändrar sin flagga helt så tänker jag ta hänsyn till det, annars inte. 😊

      Radera