14 september 2016

Thane erotas / Cypern 1999

Internet var fortfarande nytt och spännande - i regel blev man fortfarande glad varje gång man fått ett nytt e-postmeddelande - och den ännu ganska lilla skara fans som fanns på nätet diskuterade, tippade och umgicks flitigt under hela säsongen fram till finalen i Jerusalem. Under ganska harmoniska former, till en början.

Stämningen skiftade radikalt när Cypern valt bidrag. En ganska stark låt som efter en långsam inledning bytte tempo efter första refrängen och blev en hetsig techno-inspirerad popdänga. Snart bestämde sig tongivande röster bland fansen för att det här var vinnaren som otvivelaktigt skulle krossa allt motstånd och ta hem Cyperns första seger.

Att man i världen utanför inte alls såg Cypern som en vinnarkandidat - där pratades det mer om Sverige och Nederländerna och framför allt Island - spelade ingen roll. Snabbt uppstod en otrevlig mobbningskultur i de tidigare rätt städade diskussionstrådarna där inga avvikande åsikter accepterades och alla som uttryckte minsta tvivel om cypriotisk framgång hoppades på och tystades ned. En försmak av dagens näthat.

Marlain Angelidou var en välutbildad sångerska med internationell bakgrund. Hennes mamma var från Storbritannien och under uppväxten hade hon flyttat med familjen till en mängd olika länder. Hon hade studerat musik i USA och kommit tvåa i den cypriotiska finalen 1998 i duett med Alex Panayi.

I Jerusalem hjälpte det föga att vara fanfavorit. Marlain var nervös och övertänd på scenen. Hon spelade över något vansinnigt i koreografin och sjöng riktigt illa flera gånger. I röstningen blev det kraschlandning med bara två små poäng från Storbritannien.

"Thane erotas" blev därmed själva sinnebilden för fenomenet "fanwank" (ett ord jag för övrigt tycker hjärtligt illa om): en låt som eurovisionsfansen älskar men som ingen annan begriper sig på och som inte har en chans i tävlingen.

Marlains karriär var långt ifrån över. Hon har spelat flera större musikalroller i såväl London som Aten och var med i gruppen Hi-5 som vann den första säsongen av grekiska Popstars. Hon försökte representera Cypern på nytt 2008 och 2009 utan att gå riktigt hela vägen.Marlain / Thane erotas (Cypern 1999)
22:a plats av 23 bidrag i Jerusalem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar