30 september 2016

Keelatud maa / Estland 1997

Efter framgången i Oslo hade estnisk tv fått ett helt nytt självförtroende och ordnade åter nationell final i Linnahall - ett stort konsert- och idrottskomplex som byggts för de olympiska spelen 1980, då Tallinn stod värd för segeltävlingarna och behövde en stor arena lämplig för kulturella evenemang. Hade Estland vunnit ESC i slutet av 1990-talet hade Linnahall med största sannolikhet valts ut till tävlingsarena.

Eurolaul 1997 hade bantats ned och bestod enbart av åtta bidrag men den genomgående kvaliteten var hög gällande såväl låtar som artister. Här fanns ingenting av det mediokra och underliga som dominerat tävlingen året innan.

Den unga Maarja-Liis Ilus var tillbaka och sjöng två av tävlingsbidragen. Dels sjöng hon en avskalad liten ballad som soloartist, dels sjöng hon duett med den lika unga Hanna-Liina Võsa. "Aeg" var en stegrande etnoballad i halvtempo, specialdesignad av fjolårets vinnande team för att ta hem bucklan igen. Liksom året innan låg hela makten hos en internationell jury som inte alls lät sig imponeras av säckpipor och stämsång och istället gav segern till Maarja-Liis soloballad.

Det var säkert inget som svenska Universal grät över. De hade skrivit kontrakt med Maarja-Liis som tillbringat de senaste månaderna med att spela in sitt debutalbum i Stockholm. Vinnarlåten översattes raskt till engelska och förvandlades till en modern soulballad, och sångerskans artistnamn kortades ner till kort och gott Maarja.

I Dublin fick hon vokalt stöd av Airi Allvee och Evelin Samuel (som två år senare skulle representera Estland som soloartist) och sågs av en och annan som en tänkbar överraskning. Lars Lindström i Expressen utnämnde raskt "Keelatud maa" till finalens bästa låt och Maarja till tävlingens bästa sångerska.

Dessvärre fanns det på tok för många ballader i startfältet för att Estland skulle ha en riktig chans. En åttonde plats - med en tolva från Italien i bagaget - var mer än godkänt och Maarja spelades ganska flitigt på svensk radio senare under året efter att skivan kommit ut.

Än idag hör Maarja till Estlands allra största stjärnor, även om hon verkar lagt planerna på en internationell karriär på hyllan. Hon spelar in skivor och turnerar och har spelat huvudroller i flera stora musikaler.

Två gånger till skulle Sverige lägga märke till henne: 2001 med singeln "All The Love You Needed" som hamnade på soundtracket till "Lilja 4-ever", och 2003 då hon ställde upp i Melodifestivalen med låten "He Is Always On My Mind".Maarja / Keelatud maa (Estland 1997)
8:e plats av 25 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar