16 september 2016

Diese Welt / Västtyskland 1971

Tysk tv hade all anledning att vara nöjda med Katja Ebstein efter att hon 1970 erövrat Västtysklands dittills bästa placering, då "Wunder gibt es immer wieder" tagit brons i Amsterdam. Skivan hade blivit en stor hit och Katja blev snabbt en älskad stjärna och personlighet. ARD beslutade sig för att ge henne en chans till och det bestämdes att hon skulle sjunga alla låtarna i den nationella finalen.

Man valde ut sex bidrag skrivna av väletablerade låtskrivare som i lite onödigt hög grad verkade ha försökt skiva typiska Ebstein-låtar istället för att bidra alltför mycket med sin egen stil. Vinnarlåten blev typiskt nog en som inte alls påminde om den Katja tävlat med året innan.

Kompositören Dieter Zimmermann var med sina 28 år relativt ung i musikbranschen men var redan erfaren. Några år tidigare hade han försökt lansera Agnetha Fältskog på den tyskspråkiga marknaden och de båda hade varit förlovade en kortare tid.

"Diese Welt" med text av Fred Jay var förvånansvärt rakt på sak i sitt ämnesval och i sin oförsonliga ton. Det väller rök ur skorstenarna, stränderna är täckta av olja. Är klart vatten och gröna skogar något vi fortsättningsvis bara kan drömma om?

Under det revolutionära sena 1960-talet hade kritiken mot konsumtionssamhället tilltagit. Efter andra världskriget hade konsumtionen setts som en frälsare som höll hjulen i rullning och förde utvecklingen framåt. Men om vi inte kan shoppa oss lyckliga och friska, vad ska vi då ta oss till? En mycket skrämmande tanke för många.

Katja Ebstein såg tittarna rakt i ögonen och sjöng utan att darra på stämman att den här jorden är den enda vi har och att det är allas ansvar att se till att den överlever. Gissningsvis var den politiskt engagerade Ebstein mycket nöjd med texten. Tysk schlager var sällan så här konfronterande, den var oftast till för att roa - inte oroa - massorna.

I Dublin sjöng hon med en helt annan närvaro och intensitet än hon haft året innan. Resultatet blev ännu en tredjeplats, en ny stor hitsingel och att Katja Ebsteins stjärnstatus cementerades rejält.

Om texten var konfronterande hade kompositören Dieter Zimmermann varit detsamma då han dirigerat orkestern i Dublin. Åtskilliga som närvarat under repetitionerna har vittnat om hur den unge mannen skrek och svor och fick vredesutbrott framför de irländska musikanterna, något som verkligen inte imponerade på de äldre dirigentkollegorna.

Dieter Zimmermann fortsatte att skriva och producera och drev framgångsrikt orkestern Cliff Carpenter som spelade in instrumentala versioner av stora hits ungefär i samma stil som James Last. 1978 avled Dieter Zimmermann i leukemi, endast 34 år gammal.

Uppdaterad 8 september 2020Katja Ebstein / Diese Welt (Västtyskland 1971)
3:e plats av 18 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar