9 september 2016

Stand By / San Marino 2011

Att komma sist på första försöket kan förstöra humöret för vem som helst och lilla republiken San Marinos ännu mindre tv-bolag tog några års paus efter Belgrad, som för att hämta andan. Att man gjorde comeback just 2011 hade kanske mindre att göra med att man slickat såren än det faktum att även storebror Italien beslutat att komma tillbaka till ESC.

Det var inte bara grannsämja som låg bakom beslutet. Italienska Rai är majoritetsägare av San Marino RTV och gissningsvis tyckte italienarna att det kändes tryggt att ha åtminstone en vänligt sinnad granne i startfältet i händelse att den egna låten inte skulle gå hem i övriga Europa.

San Marino bestämde sig för att sikta högt och engagera en italiensk artist med internationella ambitioner. Man fastnade för Senit, en 32-åring med rötter i Eritrea och flera års erfarenhet från olika musikaluppsättningar i Tyskland och Schweiz. Hon hade släppt tre album på den italienska marknaden och skulle gärna lansera en karriär i fler länder än så.

"Stand By" var skriven av den unga låtskrivaren Radiosa Romani som startat sin bana i olika indierockband och som studerat musik i Boston. Hon hade redan skrivit musik till flera filmer och teaterföreställningar, samt ett och annat beställningsuppdrag för Rai.

Låten var bra - den bästa San Marino ställt upp med om man frågar mig - men kanske aningen för fluffig och lättsmält för att göra ett rejält intryck på en första lyssning. Scenframträdandet var stiligt och smakfullt - Senit bjöd på fina blickar rakt in i kameran - men kanske helt enkelt inte tillräckligt spännande. Den med falköga kan notera att bakgrundssångaren Gino Emnes tidigare kommit ut under  Linda Wagenmakers klänning för Nederländerna 2000.

Senit fortsatte att uppträda och att spela in singlar. 2014 skrev hon kontrakt med italienska Sony, nu med det lätt modifierade scennamnet Senhit. 2015 släpptes singeln "Living For The Weekend" tillsammans med rapparen Marracash.Senit / Stand By (San Marino 2011)
16:e plats av 19 bidrag (semifinal) i Düsseldorf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar