25 september 2016

Terminal 3 / Irland 1984

Efter sin seger i Haag hade Johnny Logan genomfört något som närmast kunde beskrivas i ett mästerprov i konsten att sabotera den egna karriären. Från att ha varit en internationell stjärna i vardande rasade han på rekordfart ut i marginalen och sågs som en riktig föredetting.

Efter ett par misslyckade försök att få fart på sin karriär på nytt ägnade han sig mest åt att skriva låtar åt andra, då ingen visade något större intresse av att höra honom sjunga på egen hand.

Linda Martin hade redan som 17-åring börjat sjunga i bandet Chips, som snabbt blivit populära och framgångsrika på den irländska marknaden. Tillsammans med Chips hade hon ställt upp i de irländska finalerna flera gånger, med blandat resultat.

1982 kom man sist med "Tissue of Lies" och när Linda året efter vann Castlebar Song Contest (med en låt skriven av Shay Healy som också skrev "What's Another Year") satsade hon på en solokarriär istället. 1984 ställde hon upp på solokvist i den nationella finalen, med en låt skriven av Johnny Logan, och vann för första gången.

Logan hade kanske inte riktigt satt hela sin själ i låtskrivandet. Senare har han berättat att han rafsat ihop låten i all hast medan han väntat på sitt flyg på Heathrow, därav titeln samt det faktum att låten utspelar sig i flygmiljö.

Jag har alltid älskat den ambivalens jag anar mellan raderna i den här texten, och som Logan själv hävdar inte alls finns där. Hur förälskad är textens jag egentligen? Han som kommer hem har varit borta väldigt länge - för länge, enligt texten - och det är inte säkert att känslorna finns kvar. Kommer han ens att dyka upp? Karlsloken har ju svikit förut. För mig är det här ett koncentrerat litet drama på tre minuter.

I Luxemburg gick låten hem med besked och hade chans att slå svenska Herreys ända fram till sista jurygruppen. Irländsk tv hade stannat hemma från finalen i München året innan - av allt att döma till följd av svag ekonomi - och höll nu på att bli sittande med ett riktigt mastodontprojekt i knät. Gissningsvis drog RTÉ:s chefer en suck av lättnad när Portugal röstade bort Linda Martins chanser.

"Terminal 3" blev aldrig någon större hit utanför Irland, kanske för att skivan låter ganska annorlunda jämfört med liveversionen. 1986 ställde Johnny Logan och Linda Martin upp på nytt i den irländska finalen men kom bara på fjärde plats med "If I Can Change Your Mind".Linda Martin / Terminal 3 (Irland 1984)
2:a plats av 19 bidrag i Luxemburg

3 kommentarer:

 1. Varje gång jag hör den här låten eller talas om den här låten tänker jag Edit Piaf's chanson Télégramme, som är nästan den samma historien, med ett olikt och dystert slut. Kvinnan vänter, mannen kommer men går förbi henne utan att känna igen sin gamla föråldrade älskling.

  SvaraRadera
 2. Irlands bästa bidrag någonsin! Ja visst är den ett litet drama! Den kaosartade inledningen (som man även hör ett litet eko av i början på "Why me") sätter tonen direkt. Och jag har alltid tänkt: varför kommer han inte, är kanske flyget försenat? Nej, "flights on time"! Håller också med om att singeln tyvärr lämnar en del att önska, nästan lite hemmasynt över kompet. Och billigt omslag utan ens ett foto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker den är fantastisk och förstår inte hur Logan inte inser vilken scen han har fått till. I hans huvud väntar hon bara och när sången är slut står han där. Hur fyrkantigt som helst.

   Radera