26 september 2016

Pet'r Oil / Turkiet 1980

Det politiskt instabila och våldsamma Turkiet hade svårt att få till det i Eurovision Song Contest. Landets två första bidrag hade fått låga placeringar och 1979 drog man sig ur finalen i Jerusalem med kortast möjliga varsel, trots att TRT hade anordnat en nationell final där Rita Maria Epik & 21. Peron vunnit med "Seviyorum".

Något officiellt skäl till avhoppet gavs aldrig, men det antogs allmänt att den turkiska regeringen utsatts för påtryckningar från andra muslimska länder om hur opassande det skulle vara för dem att delta i en musiktävling arrangerad i Israel. Det ekonomiskt och politiskt försvagade Turkiet hade knappast så mycket att sätta emot.

Internt på TRT valde man att skicka stjärnan Ajda Pekkan till Haag. Hon hade börjat sjunga och spela in film redan som tonåring och hade tillbringat en stor del av 1970-talet i Frankrike där hon spelat in musik tillsammans med framstående låtskrivare och producenter.

I den nationella finalen sjöng hon tre låtar som sedan bedömdes av en expertjury. De båda bortvalda låtarna - "Olsam" och "Bir dünya ver bana" - var båda västerländska discolåtar i en stil som var populär och framgångsrik i Frankrike. Det är inte helt självklart att juryn tänkte rätt då de föredrog den mer orientaliskt färgade "Pet'r Oil" istället, även om en låt som anspelade på oljekrisen låg rätt i tiden.

För första gången fanns två huvudsakligen muslimska länder i startlistan. Debuterande Marocko gav sin tolva till Turkiet men fick inte en enda poäng tillbaka. Även Italien och Österrike röstade på Ajda men sedan tog det stopp.

Ajda Pekkan tog nederlaget hårt och upplevde en rejäl karriärsvacka under de följande åren. Snart skulle hon åter vara tillbaka på banan och producera en mängd storsäljande album. Än idag är hon en älskad hitmakare och är tillsammans med Sezen Aksu Turkiets mest framgångsrika kvinnliga artist någonsin.

Med åren har Ajda Pekkan sökt sig allt närmare makten; hon har flera gånger kampanjat för och uppträtt tillsammans med Turkiets alltmer auktoritäre president Recep Tayyip Erdoğan.

Uppdaterad 1 mars 2023Ajda Pekkan / Pet'r oil (Turkiet 1980)
15:e plats av 19 bidrag i Haag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar