21 september 2016

Say It Again / Storbritannien 1999

Det kunde ha gått en skälvning genom kungadömet, men det gjorde det egentligen inte. Storbritannien hade vunnit hela tävlingen 1997 och kommit tvåa på hemmaplan året efter. Nederlaget i Jerusalem skulle lika gärna ha kunnat vara en neslig missräkning. En sådan som händer alla deltagare då och då. I själva verket var det ett förskalv. En föraning om att en gammal gigant höll på att tappa greppet.

Egentligen hade man gjort allting rätt. I kölvattnet efter Spice Girls var tjejgrupper det hetaste heta och Precious verkade ha alla förutsättningar att bli nästa storsäljare. Två av medlemmarna var bästisar och de tre andra hade sållats fram i en audition. Efter att de vunnit den brittiska uttagningen fick de skivkontakt hos EMI och singeln letade sig upp till sjätteplatsen på Englandslistan.

Att Precious inte verkade så hemskt tonsäkra var inget stort problem. Spice Girls hade knappast erövrat världen enbart för sin vokala precisions skull. Flera länder hade stora problem med medhörningen och britternas girl group var inte de enda som sladdade på tonerna i direktsändning.

Ändå kändes det som om något saknades. Som om det hela var lite tunt. Det hade Storbritannien kommit undan med tidigare men från och med det här året fick alla välja sångspråk fritt och man hade inte längre fördelen att vara ett av få länder som fick sjunga på engelska. En tolfteplats är inte så illa men det var Storbritanniens dittills näst sämsta placering. De närmaste åren skulle det gå ännu sämre.

Precious var inte uträknade ändå. De släppte ytterligare två framgångsrika singlar, "Rewind" och "It's Gonna Be My Way" men när deras debutalbum floppade - den lär ha sålt i katastrofala 600 exemplar - upplöstes gruppen och medlemmarna satsade på de egna karriärerna som skådespelare, programledare och modeller, med viss framgång. Mest uppmärksammad för sina musikaliska insatser blev Jenny Frost som tog Kerry Katonas plats i poptrion Atomic Kitten.Precious / Say It Again (Storbritannien 1999)
Delad 12:e plats av 23 bidrag i Jerusalem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar