27 september 2016

Hasta la vista / Ukraina 2003

Fyra länder stod i kö och ville debutera i ESC 2003, men EBU bestämde helt kallt att Albanien, Serbien-Montenegro och Vitryssland fick lov att vänta på det nya format med någon form av semifinal som man utlovat till 2004. Av någon anledning tyckte man att Ukraina hade något de andra saknade och lät dem ställa upp i Riga trots att de andra fick nobben.

Ukraina skulle med tiden visa sig vara något utöver det vanliga. En deltagare som satt färg och egen prägel på tävlingen genom åren och som inte sällan varit direkt halsbrytande, nyskapande och oumbärlig. Inget av det skulle dock märkas vid landets debut där man istället körde bort sig rejält.

Oleksandr Ponomariov var en stor stjärna på hemmaplan och hade valts till årets sångare sju gånger. Han valdes ut internt som landets representant men när man skulle hitta en passande låt åt honom tappade man av någon anledning allt självförtroende och beslöt att beställa alster från utlandet.

Till slut fastnade man för "Hasta la vista" signerad israeliske Svika Pick, som fem år tidigare skrivit Dana Internationals vinnare "Diva". Den nya låten visade sig dessvärre helt sakna vinnaregenskaper och var en högst medelmåttig dussintrall med en medryckande om än lätt hysterisk refräng.

Hur man kunde tycka att en ung och snygg superstjärna skulle framföra något så mossigt framstår som ett mysterium. Dessutom sattes Oleksandr att sjunga så högt att han bitvis mest av allt lät som grodan Kermit på serenadhumör.

I Riga flankerades Oleksandr på scenen av två pigga dansare och en ormmänniska i en stor låda. Precis så underligt som det låter och fullständigt distraherande. När det var dags att rösta kommer få ihåg låten, som fick nöja sig med en sval fjortondeplats. Ukraina skulle snart visa att de kunde betydligt bättre på egen hand.Oleksandr / Hasta la vista (Ukraina 2003)
14:e plats av 26 bidrag i Riga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar