29 september 2016

Eu cred / Rumänien 1998

Under större delen av 1990-talet funderade EBU både hit och dit på hur man enklast skulle lösa problemet med att fler länder ville delta i ESC än vad som fanns platser i finalen. Inga lösningar verkade riktigt bra, så man ändrade och ändrade igen. 

Rumänien drabbades hårt av den här experimentlustan och fick stå i utvisningsbåset längre än någon annan. Från debuten 1994 till nästa gång rumänerna fick sjunga i en final hann det gå hela fyra år då man misslyckades med att ta sig vidare i 1996 års interna semifinal.

Till Birmingham valde man ut den unga Mălina Olinescu, en rutinerad 24-åring som redan sjungit professionellt i fem år och som visat framfötterna i flera nationella sångtävlingar där hon vunnit fina priser och skapat sig ett namn. Managern Adrian Romcescu såg en stor begåvning i henne och ville försöka lansera henne internationellt.

I Birmingham hade man tagit i rejält och arrangerat om låten en hel del. Det som varit lågmält och tilltalande i den rumänska finalen blev nu bombastiskt och en aning gapigt och succén uteblev.

Mălina kritiserades också för sin klänning som ansågs präktig och överklädd. Jämför med Sanda Ladoși som sex år senare kritiserades för att ha alltför lite kläder. Det är inte lätt för kvinnliga artister att klä sig rätt.

Det blev aldrig något av den internationella karriären men Mălina fortsatte att sjunga hemma i Rumänien och var även programledare i tv innan det så sakteliga blev tystare om henne. Rubrikerna blev desto större då hon 2011 avled efter att ha hoppat från en balkong.

Den lokala skvallerpressen vältrade sig i detaljer om hur sångerskan tagit sitt liv efter att ha bråkat med sin pojkvän men i själva verket hade Mălina Olinescu lidit av depression och psykisk ohälsa i flera år, samtidigt som hon vägrat söka hjälp för sina problem. Trots sin smak för sensationer har den rumänska pressen efteråt skrivit mer seriöst om Mălinas öde, något som förhoppningsvis kan leda till en attitydförändring runt de här frågorna i Rumänien.Mălina Olinescu / Eu cred (Rumänien 1998)
22:a plats av 25 bidrag i Birmingham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar