3 september 2016

Djambo Djambo / Schweiz 1976

Ett kärt ämne för europeiska schlagertexter genom åren har varit den melankoliske clownen med ett målat leende på läpparna och gråt i hjärtat. Inte minst i den tyskspråkiga kultursfären har man vurmat för clowner i parti och minut och låtit dem le sorgset i bakgrunden mången gång.

Sedan 1971 hade det börjat röra sig i Peter, Sue & Marcs karriär. De hade ställt upp i de schweiziska finalerna varje år utom ett och 1975 startade de eget skivbolag för att själva kunna styra över vad de ville ge ut och på vilket sätt. När de vann den nationella finalen 1976 hade de ett färdigt album redo för det internationella marknaden.

"Djambo Djambo" handlade om en gammal luggsliten clown som lever upp och återfår gnistan när han hör barnen skratta på gatan. Lite fånigt måhända, men sympatiskt och med en lättfångad refräng. Den här gången var europajuryn på betydligt bättre humör och det rasslade till ordentligt på poängkontot.

Det här året var det dessutom nära att Schweiz skulle tävlat under ett nytt namn. Liechtenstein hade bestämt sig för att ställa upp i tävlingen och landets parlament hade utsett "Little Cowboy" med Biggi Bachmann som representant. Dessvärre fick man inte vara med eftersom ESC inte är en tävling för länder, utan för tv-bolag. Och något sådant hade Liechtenstein inte.

För att lindra besvikelsen erbjöd sig Schweiz att tävla som Schweiz-Liechtenstein i Haag. EBU var med på noterna men värdlandet satte stopp för planerna då det nya namnet helt enkelt inte skulle ha rymts på resultattavlan.

Peter, Sue & Marc var precis på väg in i den allra mest intensiva delen av sin karriär och uppföljarsingeln "Cindy" skulle bli trions allra mest framgångsrika låt i Tyskland.Peter, Sue & Marc / Djambo Djambo (Schweiz 1976)
4:e plats av 18 bidrag i Haag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar