22 september 2016

Mister Music Man / Schweiz 1992

Man borde ha anat ugglor i mossen redan från början då listan med bidrag offentliggjordes. I de schweiziska finalerna hade de olika språkområdenas tv-bolag interna uttagningar och de tysk-, fransk- och italienskspråkiga landsändarna skickade in tre bidrag var, men någonstans plockade någon in ett tionde bonusbidrag utan någon som helst förklaring.

Dessutom gick bonusbidraget åstad och vann hela finalen. "Soleil soleil" var en klatschig och lättfångad men också väldigt traditionell schlager som möjligen inspirerats av en gammal Dalida-hit såväl textmässigt som musikaliskt. Precis som med "Bonjour Bonjour" 1969 var endast titeln på franska medan resten av texten var på tyska. Géraldine Olivier hade bra scennärvaro och en påtaglig kamerakontakt men sjöng kanske inte helt klockrent och hade ett våldsamt vibrato på rösten.

Vibratot skulle visa sig vara ett mindre problem i sammanhanget när det visade sig att "Soleil soleil" först ratats av den franskspråkiga tv:n för att sedan myglas in i finalen av någon i produktionen. Så fick det inte gå till i ordningens hemvist Schweiz och vinnarlåten diskvalificerades till förmån för tvåan.

Om vinnaren var gammalmodig var ersättaren super-duper-gammalmodig, utan minsta koppling till den musik som låg på listorna eller som spelades på radio. "En fin låt för alla er som tycker om att klä av er kläderna lite rytmiskt" sa Lydia Capolicchio när förhandsvideorna spelades upp i SVT.

I Malmö utsåg de flesta bedömare samstämmigt "Mister Music Man" till tävlingens sämsta bidrag och tippade Daisy Auvray på en klar sistaplats, men att vara gammalmodig skulle visa sig vara en tillgång då Schweiz låt visade sig vara en av få orkestern (och den undermåliga ljudmixen) klarade av att göra rättvisa. Daisy sjöng dessutom betydligt bättre än i den nationella finalen och fick tio poäng av Italien och en tolva av Island.

Daisy Auvray Barcos blev kanske ingen superstjärna efter sitt framträdande men uppträder än idag och är främst en uppskattad tolkare av argentinsk tango.Daisy Auvray / Mister Music Man (Schweiz 1992)
15:e plats av 23 bidrag i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar