9 maj 2016

Eres tú / Spanien 1973

Om man frågar mig är Eurovision Song Contest 1973 möjligen den starkaste årgången någonsin. Av sjutton bidrag är nästan alla bra och åtminstone sex av låtarna hör till de bästa någonsin. Det är jag inte ensam om att tycka. Min musiklärare på högstadiet berättade alltid med darr på stämman att Spaniens bidrag var den bästa låt som någonsin varit med.

Mocedades var ett gäng sjungande släktingar från Baskien som upptäckts av den lokala hitsnickaren Juan Carlos Calderón - en branschens häxmästare som skapade hitsinglar på löpande band både hemma i Spanien och för skivmarknaden i Latinamerika. Nu hade han skrivit en fångande och närmast hypnotisk låt för sina skyddslingars räkning.

Problemet var bara att den kanske lät lite väl bekant. Sju år tidigare hade Jugoslavien tävlat med en ballad som klarat sig hyfsat i konkurrensen och nu hörde de med gott kom ihåg ekon av just den låten i det spanska bidraget. Plagiatanklagelser till trots var Spanien skyhög favorit inför finalen.

När de sista poängen registrerats på resultattavlan hade värdlandet Luxemburg ändå slagit Mocedades med fyra futtiga poäng och enligt legenden - som är underhållande men svår att kontrollera sanningshalten i - reste sig sångerskan Amaya Uranga i vredesmod och gick till fots hela vägen hem till hotellet.

Om det verkligen hände var hon kanske mer besviken över den egna vokala insatsen än något annat. Hon hade varit märkbart nervös, tappat texten ett par gånger och sjungit ganska vasst och stressat.

Inget av det spelade någon som helst roll i slutändan. "Eres tú" blev en monumental framgång och en världshit som dessutom slog sig in bland de tio främsta på Billboards USA-lista - än idag den enda låten helt framförd på spanska som gjort det.

Mocedades blev en av 1970-talets mest framgångsrika grupper i Spanien och är aktiva än idag även om medlemmarna numer är uppdelade i inte färre än tre olika grupper varav två turnerar under namnet Mocedades. Med samtliga medlemsbyten genom åren har åtminstone 25 personer i något skede varit med i gruppen.Mocedades / Eres tú (Spanien 1973)
2:a plats av 17 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar