10 maj 2016

Fri? / Finland 1990

Tanken hade legat och grott i det finländska medvetandet ett tag redan: skulle man lyckas bättre om man skickade en låt med svensk text istället? Medan Finland ofta kraschlandade i tävlingen hade svenskarna stor framgång. Kunde det månne bero på språket?

Flera gånger under 1980-talet var starka finlandssvenska låtar snubblande nära att vinna den nationella finalen - "Mitt äppelträd" (1982), "Svart och vitt" (1988), "Vad finns kvar" (1989) - men juryn satte alltid käppar i hjulet i slutändan.

1990 var det slut på tvekan: startfältets tre låtar på svenska placerade sig etta, tvåa och fyra och tidningarnas insändarspalter fylldes av arga licensbetalare som minsann inte ville låta sig representeras internationellt av en sång på det mindre av landets två officiella språk.

Åbogruppen Beat var rutinerad och erfaren och hade slagit igenom redan som tonåringar i kommersiella Mainos-TV:s sångtävling Syksyn sävel, men på plats i Zagreb fick man ingen riktig ordning på sitt framträdande. Orkestern lät lite grötigt och popkänslan från studioversionen försvann all världens väg.

Tina Pettersson - den ena av bandets båda sångerskor - berättade senare att teknikerna och scenarbetarna i Zagreb inte varit speciellt proffsiga och exempelvis inte hållit reda på vilken mikrofon som ställts in för vilken av sångarna, något som inte minst orsakade ljudproblem under juryrepetitionen. Slutresultatet blev en snopen sistaplats, delad med Norge.

Själv vidhåller jag än i denna dag att "Fri?" är en bra låt - betydligt bättre än sitt rykte - men att man kanske skulle lyckats bättre i ESC med "Gabriela" - den bäst placerade finskspråkiga låten i finalen, kraftfullt framförd av Arja Saijonmaa.

Eller så skulle man ha vågat lite mer och satsat på den originella och lågmälda "Du går så skyggt" med Tomas Ek, som landade på fjärde plats.

Redigerad 4 mars 2023Beat / Fri? (Finland 1990)
Delad 21:a plats (sist) av 22 bidrag i Zagreb

2 kommentarer:

  1. En av mina favoriter från detta år, blev bedrövad när det inte gick bättre! Tror dock fortfarande att jag kan sjunga den på finska hehe :) Dan G.

    SvaraRadera
  2. Jag har just insett att texten har ett filosofiskt djup.
    (Jag har inte fattat det förr eftersom de sjunger på sin dialekt.)
    Man trodde ju inte att det kunde döljas bakom den ärtiga musiken).

    SvaraRadera