17 maj 2016

Rock Bottom / Storbritannien 1977

Legenden säger att Lynsey de Paul och Mike Moran var på samma middag då inspirationen drabbade och de båda hamnade vid ett piano och tog fram grunden till det som skulle bli Storbritanniens bidrag på hemmaplan då Eurovision Song Contest avgjordes på Wembley 1977. Maten kallnade och resten av sällskapet lämnades därhän.

Lynsey de Paul hade redan haft stor framgång som låtskrivare och sångerska. Egentligen hette hon Lynsey Rubin men när solokarriären skulle sjösättas - kort tid efter den tragiska massakern på israeliska idrottsmän vid sommar-OS i München - tyckte skivbolaget att hon gärna skulle kalla sig något mindre judiskt.

Efter hitlåtar som "Sugar Me", "Won't Somebody Dance With Me" och "No Honestly" profilerade hon sig som en av Storbritanniens mest framgångsrika kvinnliga artister, medan Mike Moran än så länge var en rätt anonym musiker i väntan på det stora genombrottet.

"Rock Bottom" var en skojfrisk och mycket engelsk betraktelse över det dystra tillstånd det tidigare så stolta hemlandet sjunkit ner i. Storbritannien brottades med haltande ekonomi, politiska motsättningar och omfattande strejker. Det glada paret vid varsin flygel föreslog en enkel lösning: "sudda ut och börja om från början". Gör om, gör rätt.

Den engelska touchen underströks än mer av att dirigentveteranen Ronnie Hazlehurst tog plats framför orkestern utrustad med plommonstop på huvudet samt ett paraply som han dirigerade med.

Låten visade sig bli en perfekt symbol för hela finalen när det oerhörda inträffade. En stor strejk hade redan drabbat den nationella finalen som bara sänts i radio, men när BBC:s tekniker och kameramän gick ut i strejk drog EBU i nödbromsen och ställde helt enkelt in tävlingen tillsvidare. Det blev en lång och oviss väntan för de arton deltagarländernas delegationer och när finalen väl gick av stapeln var det med fem veckors fördröjning: sjunde maj istället för andra april.

"Rock Bottom" hörde till favoriterna och blev till slut ännu en av Storbritanniens otaliga andraplatser. Singeln sålde bra på kontinenten men förblev en moderat framgång på hemmaplan.

Lynsey de Paul och Mike Moran fortsatte att skriva framgångsrika låtar tillsammans under tid. Mike Moran blev dessutom framgångsrik som producent och har samarbetat med David Bowie, George Harrison och Queen.

För Lynsey de Paul började glansdagarna som soloartist närma sig slutet och hon fokuserade sin energi på att komponera, att skådespela och att vara programledare i tv. Hon gav även ut en video som lärde kvinnor självförsvar. I oktober 2014 avled Lynsey de Paul i sviterna av en hjärnblödning, endast 66 år gammal.Lynsey de Paul & Mike Moran / Rock Bottom (Storbritannien 1977)
2:a plats av 18 bidrag i London

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar