6 maj 2016

Congratulations / Island 2006

De flesta brukar nog försöka låta bli att återanvända alltför ikoniska låttitlar. Ingen har testat att göra en ny "Waterloo". Alla har motstått frestelsen att göra en låt till som skulle heta "Diggi-loo diggi-ley". Men nu var inte Islands artist i Aten riktigt vem som helst.

Till att börja med kan det vara värt att understryka att islänningarna inte var helt på humör efter att deras kraftigt segertippade Selma blivit nesligt utslagen redan i semifinalen året innan. Före den nationella finalen låg det liksom i luften att man kanske vill retas lite med den här gamla tävlingen och röra om i grytan en aning.

Silvía Nótt hade slagit igenom med dunder och brak i sin egen tv-show där hon utsatte intet ont anande islänningar för sin egen skrikiga personlighet och egofixering. Det hade tagit en stund för de flesta att inse att hon inte ens fanns på riktigt utan var en skapelse av skådespelerskan Ágústa Eva Erlendsdóttir, som bestämt sig för att skapa den värsta människa man bara kunde tänka sig.

Hennes bidrag handlade också kort och gott om hur glada man ska vara på Island över att makalösa hon är född där och hur hon kommer att krossa allt motstånd i Aten eftersom hon är mycket bättre än alla andra. I den engelskspråkiga versionen - där man elegant nog snodde Cliff Richards titel från 1968 - höjer man ribban ett snäpp till och gratulerar världen till att den äntligen får frälsas av Silvía.

Under sitt internationella artistnamn Silvia Night skapade den aningens obstinata isländskan uppståndelse vart hon än gick. Inte minst för att Ágústa Eva bestämt sig för att spela rollen fullt ut, utan att förklara för någon att det hon ägnade sig åt var satir.

På kortare tid än det tar att förklara hade hon lyckats reta upp den grekiska församlade pressen såväl som ett par mottävlare med sin grovkorniga humor och sitt uppkäftiga sätt. På semifinalen buade publiken ut den utmanande uppvisningen och den självutnämnda superstjärnan missade finalen.

Efter sändning kallade hon snabbt ihop en "presskonferens" där hon ömsom skrekgrät, ömsom anklagade andra artister för att fuskat sig vidare i tävlingen. Den isländska delegationen lär ha pustat ut över att resan tog slut, då pressen på dem blivit allt tyngre under repetitionsveckan.

Silvia Night levde vidare ett par år till - bland annat i ett program gjort på engelska för en internationell publik - innan Ágústa Eva gick vidare med andra, snäppet mer mångfacetterade, roller. 2013 gav hon röst till Elsa i den isländska dubbningen av Frozen.Silvia Night / Congratulations (Island 2006)
13:e plats av 23 bidrag (semifinal) i Aten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar