Israel skulle inte göra debut under egen flagg förrän 1973 men tio år före det ställde sig en israelisk artist på eurovisionsscenen. Bara några minuter senare kom en till - Esther Ofarim tävlade för Schweiz - men Carmela Corren var först.
Hon föddes i Tel Aviv och hade egentligen tänkt sig en karriär som dansös men fick sadla om efter att kroppen sade ifrån. Att sjunga visade sig vara ett lyckokast och hon upptäcktes av ingen mindre än den amerikanske tv-legendaren Ed Sullivan som övertalade henne att komma med till New York och satsa på showbiz. Det ledde till internationella engagemang och omfattande turnéer, bland annat med Cliff Richard.
Hon skrev kontrakt med tyska skivbolaget Ariola och ställde med stor framgång upp i den tyska schlagerfestivalen 1962 med "Eine Rose aus Santa Monica". Hon var inte ens i närheten av att vinna, men skivan blev populär och Carmela efterfrågad.
När österrikisk tv - som ofta hade lågt självförtroende och inte trodde att några inhemska artister var tillräckligt bra för den internationella hetluften - året efter frågade om hon ville representera dem tackade hon ja och flög till London för deras räkning.
Tävlingslåten var en luftig och elegant skapelse som passade Carmela som hand i handske. Möjligen för att understryka att hon var en internationell stjärna framfördes låten delvis på engelska. Det fanns ingen regel om vilket språk man skulle sjunga på - EBU hade bara antagit att alla skulle sjunga på egna språk - men tilltaget väckte ett visst missnöje bland en del andra delegationer.
Framför allt Sverige morrade om att de minsann också kunde välja att sjunga på engelska om de ville, men det ville de minsann inte. Två år senare skulle just svenskarna bli först med att sjunga hela sin låt på ett annat språk än det egna.
Carmela vann inte i London heller men fortsatte sin framgångsrika karriär på den tyska marknaden och spelade dessutom med i ett antal filmer. Idag har hon dragit sig tillbaka från artistkarriären och lever i Florida där hon enligt uppgift fortfarande sjunger ibland vid olika judiska sammankomster.
Carmela Corren / Vielleicht geschieht ein Wunder (Österrike 1963)
7:e plats av 16 bidrag i London
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar