8 maj 2016

Complice / San Marino 2008

Jag som alltid älskat och fascinerats av de europeiska mikrostaterna och deras blotta existens jublade inombords då rent ut sagt pyttelilla San Marino bestämde sig för att ställa upp i Eurovision Song Contest. I hela Europa finns bara två länder som är mindre - Monaco och Vatikanstaten - och det var på något sätt overkligt att få se vad San Marino kunde prestera i musikväg.

Man gick grundligt till väga och valde internt ut ett bidrag bland ett antal man fått inskickade. En artist som anmälde sig utan att komma vidare var Valentina Monetta, som skulle komma att sätta ett visst avtryck i eurovisionshistorien ändå några år senare.

Rockgruppen Miodio - med tre italienska och två sanmarinesiska medlemmar - hade just skrivit kontrakt med ett skivbolag och deras senaste singel hade letat sig in på ett par radiokanalers spellistor.  Gruppens musik var melankolisk men knappast så deppig som gruppnamnet skulle antyda; Miodio betyder "jag hatar mig själv".

Tävlingslåten var en snygg och behaglig liten sak, möjligen lite onödigt anonym för sitt eget bästa, som dessvärre passerade Europa utan att lämna något större intryck. Att komma allra sist i semin - efter Estlands fullständigt förhatliga "Leto svet" - var ett onödigt hård öde och San Marino tog ett par års paus i sitt tävlande.

Miodio fortsatte att spela in låtar och sträva mot det stora genombrottet. 2010 skickade de in ett bidrag till Sanremofestivalen utan att bli utvalda.



Miodio / Complice (San Marino 2008)
19:e plats (sist) av 19 bidrag (semifinal) i Belgrad

2 kommentarer:

  1. Ett av Eurovisions mest underskattade bidrag! Och dessutom det bästa som San Marino ställt upp med. "Complice" finns fortfarande på min stora spellista och jag gillar den alltjämt. Är särskilt förälskad i det där stillsamma "pling-pling-pling-pling"-riffet som förgyller hela låten. :) Stämningsfullt och vemodigt - det var snudd på direkt taskigt av Europa att sätta den så lågt.

    SvaraRadera
  2. Å du har skrivit om denna också. Precis kommentaren innan skrev... Underskattat! Skulle nog gå ännu längre och säga att det är det mest underskattade bidraget någonsin. San Marino har haft sina klavertramp. Men denna är såå bra...

    SvaraRadera