4 maj 2016

Goeiemorgen, morgen / Belgien 1971

Vad skulle man ta sig till idag om en utvald artist blev sjuk kort tid före den stora finalen och inte skulle kunna delta? Fokus är idag mycket större på artisterna än på de låtar som ju egentligen tävlar enligt reglerna. Vi vet åtminstone vad man tog sig till när oturen var framme 1971.

Nicole & Hugo hade vunnit en mycket övertygande seger i den belgiska finalen, minst lika mycket för sitt dansanta framträdandes skull som för själva vinnarlåten. De båda hade träffats året innan, störtförälskat sig i varandra och beslutat att vara ett par både privat och på scenen.

Före finalen drabbades Nicole av gulsot och paret tvingades dra sig ur tävlingen. Istället för att skicka tvåan från den nationella finalen bestämde tv-bolaget BRT helt enkelt att man skulle låta andra artister framföra den vinnande låten - eftersom det ju var låten som vunnit.

Det här är den enda gången någonsin som ett tävlingsbidrag framförts av en annan artist i final än den som medverkade i förhandsvideon. (Och vilken härlig video det är!)

Det finns lite olika uppgifter om med precis hur kort varsel Lily Castel och Jacques Raymond (han hade tidigare tävlat för Belgien i London 1963) kallades in, men de har i intervjuer berättat att de övade in sin koreografi på planet till Dublin bara för att komma fram och upptäcka att scenen i Gaiety Theatre var på tok för liten för att tillåta de belgiska dansstegen.

Trots att Belgien hade räknats till favoriterna blev det en riktigt blygsam placering i slutändan. Kanske blev framträdandet lite stelt, kanske lyste det igenom lite för mycket att låten och artisterna kastats ihop i sista minuten. Den låga placeringen till trots spelade Monica Forsberg och Jörgen Edman in en svensk version som lyckades ta sig in på Svensktoppen.

Nicole & Hugo var besvikna och säkra på att de hade skulle ha lyckats bättre i Dublin men var inte redo att kasta in varken handduken eller dansskorna och var tillbaka med full kraft i den belgiska finalen två år senare.Lily Castel & Jacques Raymond / Goeiemorgen, morgen (Belgien 1971)
Delad 14:e plats av 18 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar