24 maj 2016

Hé hé m'sieurs dames / Frankrike 1980

Under tävlingens tjugofem första år fanns det inget annat lika kraftfullt och ostoppbart som Den Stora Bombastiska Franska Balladen. Ingen genre vann lika ofta, ingen genre var ett lika säkert trick att ta sig till en hög placering. Men världen vi lever i står i ständig förändring och en vacker dag hade alla gått vidare och tröttnat på de franska balladerna.

Man kan inte sätta något exakt datum på när Den Stora Bombastiska Franska Balladens glansdagar tog slut men det finns ett par indikationer på när den började tappa sin dragningskraft. En riktig punktmarkering var förstås när fransmännen själva ledsnade och bestämde sig för att prova något helt annat.

Jean-Claude, Jean-Pierre, Martine, Martine och Francis var ett gäng glada studiomusiker som knuffats ihop till ett kollektiv vid namn Profil, och iklädda vita overaller med en glad regnbåge över bröstet trallade de sig till de flestas oförställda överraskning till seger i den franska finalen. Så spralliga och tralliga brukade de franska bidragen verkligen inte vara.

Väl på plats i Haag hade man dessutom dragit upp tempot rejält. Fransoserna ångade på i en takt som skulle lämnat vem som helst på efterkälken. Tråkigt nog för Profil var Europa ändå på balladhumör och i brist på något franskt - alla startfältets franskspråkiga länder hade för ovanlighetens skull satsat på upptempo - blev det en vemodig irländsk Johnny Logan som vann istället.

När finalen var över upplöstes Profil lika hastigt som de sjungit och medlemmarna fortsatte att på skilda håll sjunga bakom andra artister på scen, i tv och på olika skivinspelningar.Profil / Hé hé m'sieurs dames (Frankrike 1980)
11:e plats av 19 bidrag i Haag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar