3 maj 2016

Du er fuld af løgn / Danmark 1986

Återvinning var knappast ett stort fenomen under det kapitalistiska och materialistiska 1980-talet men danskarna bestämde sig 1986 för att dra sitt strå till stacken och sy ihop något nytt av saker någon annan redan använt.

Det danska bidraget till Bergen var inget mindre än en regelrätt kopia av Bra vibrationer som Sverige tävlat med året innan i Göteborg. De båda låtarna är häpnadsväckande lika i stil och uppbyggnad och arrangemang.

Som om inte det var nog hade Lise Haavik skrudat sig i rosa - precis som Kikki året innan - och hade med sig det dansande syskonparet David och Mary Johnson som mycket riktigt dansat också bakom Kikki. Europa gillade även kopian och gav Danmark en framskjuten placering.

Lise Haavik var egentligen norska - född i Narvik - och hade kommit till Odense för att studera ekonomi. Studierna lades på hyllan efter att hon kommit tvåa i en talangjakt och träffat musikern John Hatting. Ljuv musik uppstod på mer än ett sätt: dels bildade de duon Trax, dels gifte de sig med varandra. Trax hade redan prövat lyckan i de danska finalerna 1984 och 1985 - John Hatting hade dessutom representerat Danmark 1982 och tävlat som soloartist 1983 och 1984.

I Bergen uppträdde Lise som soloartist och John nöjde sig med att sjunga i kören. Man kunde tro att de ville utnyttja det faktum att Lise som norska tävlade på hemmaplan men kort tid efter finalen upplöstes såväl gruppen som äktenskapet.

Både Lise och John fortsatte sina karriären inom musiken men med mindre framgång. Lise deltog i den norska finalen 1988 men blev utslagen i semifinalerna. John Hatting sa själv i en intervju att det blivit "för mycket flaska och för lite hitlistor" i hans liv efter Trax.  2013 avled John Hatting, endast 64 år gammal.Lise Haavik / Du er fuld af løgn (Danmark 1986)
6:e plats av 20 bidrag i Bergen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar