11 maj 2016

Celebrate / Schweiz 2004

Dagen efter en semifinal är tung för dem som blivit utslagna ur tävlingen kvällen innan och som fått ett tidigt slut på sin resa. Extra tungt var det kanske för de som slogs ut i den allra första semifinalen 2004 då de utslagnas placeringar och poäng visades i bild efter att finalisterna ropats upp.

En hel värld fick se att Piero Esteriore från Schweiz inte bara blivit sist av alla men att han inte fått en enda poäng och landat med en fet nolla längst ned i listan.

Han var en 26-årig frisör med sicilianska rötter som bestämt sig för att satsa på en sångkarriär. Han ställde upp i talangjakten Music Stars och kom trea där och när han året efter satsade på den schweiziska melodifestivalen tog han hjälp av ett par av sina konkurrenter från tävlingen, som bildade bakgrundsgruppen Music Stars.

Låten blev faktiskt en hit mellan alptopparna men imponerade inte på någon i Istanbul. Plastigt, fånigt, tjatigt, snudd på aggressivt ocharmigt, med en närmast manisk Piero Esteriore vid mikrofonen. Sällan har en nollpoängare varit så välförtjänt.

Schweiz tv-bolag tyckte ändå att det var en trist upplevelse att bli så utpekade och bad EBU att sluta redovisa resultaten i slutet av sändning. Från och med året efter var alla placeringar och siffror från semifinalen hemliga fram till efter lördagens final.

Piero Esteriore lyckades faktiskt få ett par hitlåtar till men blev snart mer känd för sin vilja att synas i media än för sin musik och har ställt upp i flera talangjakter och även i tyska Big Brother. 2011 avslöjade en stor skvallertidning att sångaren hade miljonskulder.

När musikalen Avenue Q sattes upp i anrika schweiziska St Gallen hade en av rollfigurerna - den tragiske och misslyckade barnskådespelaren Gary Coleman - anpassats till lokala förhållanden och ersatts med Piero Esteriore istället.Piero Esteriore & The Music Stars / Celebrate (Schweiz 2004)
22:a plats av 22 bidrag (semifinal) i Istanbul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar