8 april 2016

Only Love Survives / Irland 2013

Ballader och folkmusik. Det var vad som hade gett den gröna ön dess sju segrar i ESC - fler än något annat land hade. Men sedan tittarna givits makt att rösta med sina telefoner visade det sig att varken ballader eller folkmusik skulle höra till de verkliga röstmagneterna.

Sakta men säkert hade Irland förvandlats från en vinnare till ett svagt land som ofta misslyckades i semifinalerna eller landade långt ner i resultatlistan när man för äventyrs tog sig till final. Mer än allt annat verkade irländarna vilse, borttappade i schlagerskogen utan karta eller kompass eller minsta aning om vad som förväntades av dem.

De hyperaktiva tvillingarna Jedward hade blåst in som en stormvind och skapat uppståndelse under de två senaste åren. Kunde kanske popmusik vara Irlands melodi?

Det tänkte sig åtminstone den stjärnögde 27-åringen Ryan Dolan som skrivit ett stycke dansmusik med hetsiga trummor och en effektiv refräng. Hans karriär hade startat relativt sent eftersom han länge lidit av scenskräck och varit för nervös för att sjunga inför publik. Nu var det dags att sjunga igen vad han missat tidigare.

I Malmö lyckades en läderklädd Ryan Dolan omgiven av halvklädda dansare ta sig till final, där SVT bestämde att han skulle få sjunga sist av alla. Att sjunga sist hade aldrig varit en dålig sak och genom historien hade kvällens sista sång vunnit inte färre än sex gånger.

Tyvärr fungerade det inte alls den här gången. Tjugosex låtar på en gång är väldigt mycket för de flesta och det verkar som om Irlands poplåt bara blev en i mängden för publiken. När röstningen var slut hade man bara skrapat ihop fem poäng och hamnat på allra sista plats.

Ett år efter ESC kom Ryan Dolan ut som gay i en radiointervju och berättade hur tungt och svårt det varit för honom att inte ha någon att vända sig till med sina känslor. I samma veva släppte han låten "Start Again" på samma tema.

Sedan dess har Ryan Dolan fortsatt spela in musik och släppa singlar utan att nå den riktigt stora framgången. Synd på en fin artist som skulle varit värd mer än en sistaplats i ESC.Ryan Dolan / Only Love Survives (Irland 2013)
26:e plats av 26 bidrag (final) i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar