17 april 2016

Bandido / Spanien 1990

För första gången skulle ESC hållas i en öststat när det socialistiska Jugoslavien bjöd in till schlagerfestival i den kroatiska huvudstaden Zagreb. Tävlingen var viktig för värdlandet på många sätt. Man ville visa upp en positiv bild av ett land i stor förändring och man ville visa att man kunde anordna saker precis lika bra som alla andra länder. Tio minuter in i sändningen stod den ambitionen rejält på näsan och redan i det första bidraget gick allting fel.

Systrarna Toñi och Encarna Salazar kom från en stor musikerfamilj och hade sjungit tillsammans i många år, först som körsångerskor för andra artister och sedan som duo. Året innan hade de lanserat sin nya utmanande stil där de blandade sin traditionella romska sångtradition med moderna rytmer och slagit igenom stort. Deras erfarenhet skulle komma väl till pass nu.

Istället för att slå igång orkestern blev dirigenten Eduardo Leiva stående med armarna i vädret då han aldrig fick den signal som krävs för att musikerna på plats ska börja spela samtidigt som den förinspelade musikbakgrunden startar.

Det som hände var att en ljudtekniker råkat skruva ner volymen på den förinspelade musiken. När han insåg sitt misstag - ganska många sekunder in i låten - skruvade han helt sonika bara upp ljudet. Systrarna Salazar märkte snabbt att något var fel och bestämde sig snabbt för att lämna scenen.

Så småningom tonade musiken ut på nytt, publiken applåderade artigt men svalt och Spanien fick börja om. Något liknande har aldrig hänt i tävlingen varken före eller efter Zagreb. Man undrar vad som skulle hänt om missödet drabbat någon av startfältets späda debutanter istället. Skulle de vågat bryta på samma sätt?

Om Azúcar Moreno förlorade poäng på missödet får vi aldrig veta men den slutliga femteplatsen var inget att rynka på näsan åt (även om den tuffa låten skulle förtjänat ännu fler poäng) och "Bandido" blev startskottet på en mycket framgångsrik internationell karriär som sträckt sig långt utanför den spanskspråkiga musikvärlden och genererat en generös hitkatalog.

2008 verkade systrarna ha tröttnat på varann och tog en längre paus från rampljuset. Efter fem år återförenades de efter att ha rett ut sin meningsskiljaktigheter och har på nytt börjat arbeta och turnera tillsammans.Azúcar Moreno / Bandido (Spanien 1990)
5:e plats av 22 bidrag i Zagreb

2 kommentarer:

 1. Att bakgrundsmusiken inte har spelats rätt, har ej hänt sedan denna händelse, dock fick Spanien sjunga om sin låt 2010 också, då en kille hoppade in på scenen och störde.
  De enda gångerna en låt fått sjunga om är just 1990 och 2010 och båda gångerna var det Spanien, haha! :)

  // Ecir

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hände också lite tidigare (58 år sen), när Domenico Modugno fick sjunga sin låt två gånger.

   Radera