11 april 2016

Beatles / Sverige 1977

1970-talet var en riktig guldålder för de svenska dansbanden där de stora namnen täljde guld samtidigt som många mindre etablerade band prövade lyckan med varierad framgång. Vikingarna, Thorleifs och framför allt Flamingokvintetten var kungar och vansinnigt framgångsrika.

Forbes ville gärna vara med och dela på kakan men ansåg sig inte vara något vanligt dansband. De ville spela musik man kunde dansa till men som annars inte skulle låta som genren brukar. Mer som en rockgrupp eller ett soulband fast i danstakt.

Sveriges Radio hade stått över finalen i Haag 1976 - officiellt för att man tyckte att schlager var både dyrt och fånigt men också för att en högröstad opinion motsatte sig inblandning i ett så kommersiellt evenemang. Nu var man ändå tillbaka och utlyste en nationell final där vem som helst fick skicka in bidrag.

Det slutliga startfältet blev kraftigt kritiserat från olika håll. Inte minst gick Bert Karlsson i taket över att flera av hans bolags starkare låtar ratats. Han gav snabbt ut en skiva med refuserade bidrag och har flera gånger tagit heder och ära av urvalsjuryns medlemmar, inte minst i sin självbiografi.

Forbes hade tagit med sig en stor skara vänner och supportrar som alla jublade högljutt i publiken. Möjligen lät sig jurygrupperna påverkas av detta stormande bifall. Då de i övrigt lät sina poäng falla närmast slumpmässigt över tävlingsbidragen fick Forbes höga poäng av nästan alla och vann en riktig promenadseger.

Låten är inte så dum egentligen och festivaldebuterande Anders Berglund hade skrivit ett snyggt arrangemang, men inget kunde skyla över sångtextens alarmerande tafflighet. Den rutinerade och erfarne Sven-Olof Bagge hade skrivit ihop ett riktigt nödrimmat pekoral om de fabulösa fyra från Liverpool, en text många skulle ta sig friheten att fnissa åt genom åren.

I tidningsintervjuer före finalen verkar medlemmarna i Forbes själva inte alls anat åt vilket håll det lutade. De var fulla av iver och optimism, hoppades på en framskjuten placering och såg fram emot att möta sin nya stora publik under sommarens turné.

I slutändan var det kanske gruppens oslipade framtoning och brist på karisma som riktigt ställde till det mer än den dåliga texten, men två poäng från Västtyskland var allt svenskarna fick nöja sig med. Frasen "Forbes gäng - två poäng" klistrade sig fast vid bandet som aldrig hämtade sig igen efter misslyckandet.

1980 bytte gruppen namn till Varning och släppte en skiva på Mariann Records utan större framgång. En version av gruppen - med Peter Forbes som enda originalmedlem - spelade tillsammans i princip fram till covidpandemin bröt ut.

Uppdaterad 7 maj 2022Forbes / Beatles (Sverige 1977)
18:e plats av 18 bidrag i London

3 kommentarer:

 1. There are only two and half swedish entries that I actively hate: Beatles are the half.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I understand that point of view. You can't possibly hate the intro and the outro. They are both fantastic. ;)

   Radera
 2. "Alla skivor har vi kvar. Vi kan minnas Ringo Starr", de oförglömliga (tyvärr) rimmen som det här kompenserades av det härliga stråkarrangemanget.

  SvaraRadera