27 april 2016

What About My Dreams / Ungern 2011

Det hade varit ett hattande hit och dit med Ungern och dess deltagande i ESC. Man hade hoppat på och hoppat av, tagit pauser och återkommit och tagit nya pauser. I sista sekunden bestämde man sig ändå för att skicka en låt till Düsseldorf efter ett års frånvaro.

Utan någon nationell final valdes Katalin "Kati" Wolf ut - ett 36-årigt bombnedslag som ägnat sig åt musik hela livet och som året innan fått sitt stora publika genombrott via ungerska X-Faktor. Musikaliskt påbrå fanns i mängd och massor och pappa Peter hade två gånger dirigerat de ungerska bidragen i ESC.

Bland annat hade han dirigerat orkestern 1997 i Dublin för V.I.P - ett ugriskt Backstreet Boys utan ambitiösa danssteg. Nu hade två av pojkarna vuxit upp och skrivit en riktig poprökare åt dirigentens dotter.

"What About My Dreams" är faktiskt inget mindre än ett litet mästerverk. En sprittande och spännande popkaramell som bitvis flirtar kraftigt med Whitney Houstons "I Wanna Dance With Somebody". Ungerns bästa låt någonsin med ett snyggt språkbyte efter första refrängen. Och i videon var Kati strålande elegant och verkade ha stenkoll på det mesta.

Bottenlös var besvikelsen då det visade sig att ungrarna inte alls klarade av att ro i land paketet live. Kati sjöng osäkert och ljudmixen fick hennes röst att låta gäll och gapig. Dansuppvisningen kändes tafflig och påklistrad. Och då har jag inte ens sagt ett ljud om den rent ut sagt förskräckliga stylingen.

Den uteblivna vinsten till trots var Kati en succé på hemmaplan där låten parkerade på den lokala hitlistans förstaplats och krattade manegen rejält inför den nya, ambitiösa nationella final ungersk tv skulle lansera året efter.Kati Wolf / What About My Dreams (Ungern 2011)
22:a plats av 25 bidrag (final) i Düsseldorf

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig om kvaliteten på låten - suverän pop! Är också förtjust i texten, som får mig att tänka på andra emancipationslåtar typ I will survive, eller varför inte Vad du än trodde så trodde du fel...

    SvaraRadera
  2. Ja, vad hände med Kati Wolf... jag var säker på att hon skulle ta hem visten tills jag såg henne på scen. Men låten är bra. En odödlig ESC-favorit helt klart! /Wanjaeva

    SvaraRadera