2 oktober 2017

Sound Of Our Hearts / Ungern 2012

Egentligen hade 2011 varit en stor succé för Ungern. Man hade gjort comeback i ESC efter ännu ett års frånvaro och hade blivit en av de stora förhandsfavoriterna med sin Whitney Houston-inspirerade poplåt. Bidraget hade blivit en enorm hit på hemmaplan. Allt var mycket lyckat utom den slutliga placeringen i Düsseldorf.

Den stora positiva uppmärksamheten gjorde att tv-bolaget MTV nu beslutade att sjösätta en ny nationell final, som i likhet med de nya uttagningarna i Finland och Estland primärt var till för att visa upp ungersk talang för den egna publiken och lansera nya hitlåtar på den ungerska marknaden. Eventuell internationell framgång var bara en bonus.

A Dal ("Sången") bestod av två semifinaler där fyra jurymedlemmar - bland andra Kati Wolf och hennes låtskrivare Viktor Rakonczai (Ungern 1997) - fick välja tre låtar som gick direkt till final medan tittarna fick välja en fjärde finalist bland de låtar juryn ratat.

I finalen fick tittarna i ensamt majestät välja ut fyra superfinalister medan juryn valde den slutliga vinnaren. Tittarnas favorit fick noll poäng av experterna som istället satsade på melankolisk elektronisk pop.

Compact Disco hade bildats 2008 och haft en ganska trög start. Deras singel "I'm In Love" blev visserligen en hit men publiken verkar inte ha förstått vems låt det rörde sig om eller att gruppen faktiskt var från Ungern. Bandets andra skiva fungerade bättre och nu började de efterfrågas på landets större musikfestivaler.

När de vann A Dal smällde det däremot till på riktigt. "Sound Of Our Hearts" blev en storsäljare och gruppen hördes och syntes plötsligt överallt. Låten var gruppens första försök att skriva om något lite djupare än kärlek och såväl texten som videon handlar om det allt hårdare samhällsklimat medlemmarna såg runt omkring sig.

I Baku blev det en högst blygsam placering till slut men man hade åtminstone tagit sig till final, vilket den ungerska publiken verkade nöjda med. Bandet fick hela sin kalender fullbokad och sålde skivor i stora mängder.

Den nya ungerska finalen var en succé, trots det halvdana resultatet i ESC. Till nästa år skulle MTV skruva lite på konceptet och göra sin nya guldkalv ännu bättre.Compact Disco / Sound Of Our Hearts (Ungern 2012)
24:e plats av 26 bidrag (final) i Baku

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar