26 oktober 2017

Shady Lady / Ukraina 2008

Den ukrainska finalen 2005 hade i det närmaste varit avgjord på förhand. Ani Lorak var skyhög favorit med "Another Little Shot" (utgiven på skiva som "A Little Shot Of Love"), men när det orangea revolutionen dundrade in i tävlingen fick hon se sig slagen av en politiskt laddad, pro-revolutionär hejaramsa istället.

Ani Lorak (Karolina Kuiek) var redan en av Ukrainas allra största stjärnor. Hon hade haft en fattig barndom och delvis växt upp på barnhem. Redan som ung hade hon börjat sjunga och när hon som 17-åring ställde upp i en talangjakt i rysk tv fick hon snabbt lov att tänka ut ett artistnamn då det redan fanns en annan Karolina med i startfältet. Hon vände sitt namn baklänges och har varit Ani Lorak ända sedan dess.

2008 bestämde ukrainsk tv att tiden var mogen för Ani att representera sitt land i Belgrad. Hon fick sjunga fem bidrag i tv och "Shady Lady" vann en överväldigande seger. Samtliga fem bidrag släpptes på samma singel som gick upp i topp på den ukrainska listan och hölls kvar på listan i trettio veckor.

Först hette det att Filipp Kirkorov (Ryssland 1995) skulle ha skrivit låten, men högst sannolikt hade han bara satt sitt namn på en komposition av grekiske Dimitris Kontopoulos.

"Shady Lady" var i sig själv en helt okej låt men det var verkligen Ani Loraks explosiva framförande och personlighet som lyfte Ukraina till storfavorit inför finalen i Belgrad. Själv tippade jag att Ani skulle pulvrisera motståndet men när det väl gällde missade man målet. Man fick höga poäng men obegripligt nog bara en enda tolva (från Portugal).

Att komma tvåa var inte illa ändå. Att komma tvåa två år i rad hade bara Storbritannien, Tyskland, Israel och Frankrike lyckats med tidigare och om någon betvivlat saken tidigare var det bara att inse att Ukraina var en riktig stormakt i den här tävlingen.

Om Ani Lorak var en stjärna före "Shady Lady" är det bara en mild västanfläkt mot vad hon blivit efteråt. 2014 var hon den högst betalda artisten i Ukraina och är vid sidan av sången en mycket framgångsrik företagare och anses vara en stark röst och en viktig påverkare.Ani Lorak / Shady Lady (Ukraina 2008)
2:a plats av 25 bidrag (final) i Belgrad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar