Den nya estniska finalen hade gått ut ambitiöst och uppkäftigt och förkunnat att man numer struntade i Europa och först och främst var ute efter att hitta låtar den egna publiken gillade. När finanskrisen slog till på riktigt och utomstående aktörer sköt till pengar för att landet skulle exponeras på bästa sätt internationellt var det kanske inte lika lätt att behålla den höga svansföringen.
Man hade lyckats väl 2009 för att sedan floppa redan i semifinalen 2010. Ingen vill väl kasta sina pengar i sjön och frågan var hur länge de nya, viktiga finansiärerna skulle behålla intresset om det inte blev några framgångar utomlands.
Man bestämde sig för att våga friskt och startfältet fördubblades jämfört med tidigare år. Tjugo kandidater utspridda på två semifinaler gjorde upp om tio finalplatser.
Hitfabrikanten Sven Lõhmus - som redan hade två estniska bidrag på sitt samvete (2005 och 2009) - hade skrivit en snärtig liten popkaramell åt den minst lika snärtiga 18-åriga Getter Jaani. Hon hade kommit fyra i estniska Idol - Eesti otsib superstaari - och spelat rollen som Sharpay i High School Musical i Tallinn.
Precis som året innan röstades de två starkaste kandidaterna fram till en superfinal av tittarna och en samling lokala experter, och som så många gånger tidigare intog experterna en njugg inställning till Sven Lõhmus. Juryn hade förhandsfavoriten "Rockefeller Street" först på fjärde plats, men Getter räddades vidare tack vare telefonröstningen.
I finalen hade folket hela makten och Getter fick 62 procent av rösterna. Tvåa blev gruppen Outloudz med "I Wanna Meet Bob Dylan" - gruppens frontfigur Stig Rästa skulle senare ta sig till ESC som estnisk representant 2015.
Tydligen hade de estniska tittarna valt klokt, för "Rockefeller Street" seglade snabbt upp som en av storfavoriterna inför ESC. När repetitionerna började hade vissa vadslagningsfirmor Estland på andra plats.
Möjligen var Getter lite för ung och oerfaren för att riktigt kunna axla det favoritskapet. Estland tog sig till final men lottades att sjunga direkt efter ett gäng andra snabba favoriter - Ungern, Irland och Sverige - och hamnade snopet nog näst sist i omröstningen.
Getter har ändå blivit en stjärna hemma i Estland och har fortsatt spela musikalroller vid sidan av att spela in poplåtar. Två gånger har hon legat etta på den estniska topplistan i duett med Koit Toome (Estland 1998 och 2017) - "Valged ööd" och "Rannamaja".
Getter Jaani / Rockefeller Street (Estland 2011)
24:e plats av 25 bidrag (final) i Düsseldorf
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar