29 oktober 2017

Mother / Belgien 2014

Hur många eurovisionsfans har inte suttit hemma och drömt om att en vacker dag få delta själva i sin favorittävling och få representera sitt land internationellt? För de allra flesta förblir drömmen en dröm och måhända är det ofta precis lika bra.

Axel Hirsoux var ett av dessa fans. Född 1982 i Gosselies i provinsen Hainaut i Wallonien började han delta i olika talangjakter i övre tonåren och tog upp sånglektioner som tjugoåring. Några år senare ställde han upp i franska Star Academy och var rätt nära att bli utvald för veckofinalerna. Han spelade med i en amatöruppsättning av "Nôtre-Dame de Paris" och fick vara med i The Voice Belgique, där han blev utslagen i ett tidigt skede.

Flamländska VRT utlyste en stor nationell final 2014 dit artister fick anmäla intresse, göra auditions och i bästa fall väljas ut. Om man nu kan tala om bästa fall. VRT styrde själva sin uttagning hårt och de utvalda artisterna kunde inte själva påverka vilka låtar de sedan skulle tävla med.

Axel lyckades passera nålsögat - trots att han var vallon och inte pratade mer än ett par ord nederländska - och tilldelades en bombastisk ballad om hur viktigt den kan vara att ha en mamma bakom sig. Ett riktigt pekoral till text för övrigt och obegripligt iscensatt med en spökliknande modersfigur dansande i bakgrunden.

Än mer obegripligt var att expertjuryns stjärngäst Ruslana (Ukraina 2004) gick i omloppsbana över det här bidraget och med tårar på kinderna lovprisade såväl låten som sånginsatsen. Belgien lät sig ryckas med i entusiasmen och Axel vann med mer än hälften av samtliga avlagda telefonröster.

Nu följde veckor av livlig debatt på nätet huruvida det belgiska bidraget var det bästa eller det värsta genom tiderna och en diskussion huruvida någonting kunde stoppa Axel från att vinna finalen. I Köpenhamn visade sig Europa från sin allra mest sansade sida och Belgien kom inte ens i närheten av att kvalificera sig.

Axel släppte en singel till men blev snart osams med sitt skivbolag om hur karriären skulle löpa och kontraktet revs. Det har blivit ett par låtar till på ett annat bolag men det utlovade albumet har låtit vänta på sig.Axel Hirsoux / Mother (Belgien 2014)
14:e plats av 16 bidrag (semifinal) i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar