8 oktober 2017

Hengaillaan / Finland 1984

Det kan inte ha varit någon lek att vara rysk i Finland efter vinterkriget och fortsättningskriget. Man hade lyckats stå emot Sovjetunionen och bevarat sin självständighet men till ett mycket högt pris. Hatet mot allt ryskt var djupt och innerligt och ordentligt rotat i folksjälen.

Kanske kände syskonen Babitzin att de var tvungna att hävda sig och visa sig bra på något. Alla fem syskon som levde till vuxen ålder - det äldsta syskonet hade dött som tvååring - blev samtliga framgångsrika sångare.

Störst av dem alla blev Kirill, mer känd under sitt smeknamn Kirka. Han började sin bana som dragspelare och vann silver i ett lokalt dragspelsmästerskap innan han som 12-åring började sjunga i ett rockband. 1967 slog han igenom rejält med hiten "Hetki lyö".

Under ett par år var det dragkamp mellan Kirka och storebrorsan Sammy om vem som var familjens största stjärna. Sammy ställde upp i den finska ESC-uttagningen 1973 och sjöng "Riviera" tillsammans med Koivistolaiset (Finland 1971), bara några veckor innan han tragiskt omkom i en våldsam bilolycka på väg till en konsert.

När Kirka vann den finska finalen 1984 - utvald av de finska tittarna som röstade med vykort - hade karriären gått lite på tomgång ett par år. Han hade all anledning att vilja göra väl ifrån sig i Luxemburg och få tillbaka publikens uppmärksamhet.

"Hengaillaan" (ungefär "Låt oss umgås") handlar om ett gäng främlingar som alla missat sista tåget för kvällen och hänger med varann på perrongen i väntan på nästa. Förhandsvideon var delvis filmad i Helsingfors helt färska metro som börjat trafikera bara två år tidigare.

Framträdandet i Luxemburgs Theâtre Municipal var effektivt och övertygande och intressant nog bara filmat med i huvudsak två kameror som regissören klipper mellan. Juryn nickade gillande och poängen flöt in - under den större delen av röstningen låg Finland på sjätte plats.

Hemma i Finland blev "Hengaillaan" ett odödligt örhänge men det skulle ta tid innan Kirkas karriär riktigt tog fart igen. 1988 vann han den reklamfinansierade tv-kanalens schlagerfestival Syksyn sävel och den påföljande skivan blev en riktig kioskvältare som än i denna dag det tredje bäst säljande albumet någonsin i Finland.

2007 avled Kirka Babitzin hastigt och oväntat i sitt hem till följd av en hjärtattack. Han blev 56 år gammal.Kirka / Hengaillaan (Finland 1984)
9:e plats av 19 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar