3 oktober 2017

To trehantiri / Grekland 1994

Man behöver inte alltid ha så bråttom. När han till slut slog igenom under eget namn med låtar på grekiska hade Costas Bigalis redan varit på gång inom den grekiska musikvärlden i minst fjorton år. 1975 hade han vunnit en stor och uppmärksammad talangjakt och tillbringade sedan resten av decenniet med att spela med i olika musikaler.

1983 spelade han in ett album på engelska för grekiska CBS under namnet Big Alice. "I Miss You" blev en stor framgång och släpptes på singel i flera länder. Trots att fler låtar följde blev det bara ett enda album för Big Alice.

Först 1989 släppte han sitt första album på grekiska och sålde raskt guld. De närmaste åren var han en av Greklands bäst säljande artister och 41 år gammal valdes han ut att representera ERT vid Eurovision Song Contest i Dublin 1994.

Costas - som alltid varit en popkille - tyckte av någon anledning att ett eurovisionsbidrag skulle låta mer typiskt grekiskt och i förhandsvideon prickade man av varenda grekisk kliché man kunde hitta. Sol. Hav. Båtar. Vitkalkade hus. Körsångerskor som leker med vindruvor. Allt man kan tänka sig och lite till.

Låtens officiella titel var "To trehantiri" - namnet på en typ av mindre segelbåt som används flitigt i den grekiska arkipelagen - men kallades lika ofta "Diri Diri" i pressmaterialet, efter de nonsensord man hittat på för att rimma med "trehantiri". Det är inte så lätt att skriva poesi alla gånger.

Man brydde sig inte om att ta med någon egen dirigent till Dublin. Veteranen Haris Andreadis hade skrivit arrangemanget men hade inte tid att åka någonstans, så man använde sig av värdlandets egen maestro Noel Kelehan. Orkestern lyckades skaka fram en del liv i den annars rätt trötta och medelmåttiga låten och den slutliga fjortondeplatsen var kanske mer än man egentligen skulle förtjänat.

Knappast berodde det på den mindre inspirerade eurovisionslåten - grekerna var rätt trötta på tävlingen vid den här tiden och ägnade ganska lite uppmärksamhet åt hela spektaklet - men nu började Costas Bigalis popularitet mattas av. Albumet som innehöll "To trehantiri" - och en ny, grekiskspråkig version av "I Miss You" - blev hans sista riktiga storsäljare.

Costas Bigalis har fortsatt att spela in egna skivor - även om de säljer i något mer blygsamma mängder - men skriver också mycket musik för andra artister. En av hans låtar representerade Grekland i Oslo 1996 och en annan var en av Helena Paparizous fyra bidrag i den grekiska finalen 2005.

Uppdaterad 18 april 2021Costas Bigalis & The Sea Lovers / To trehantiri (Grekland 1994)
14:e plats av 25 bidrag i Dublin

2 kommentarer:

  1. To be fair, Charis Andreadis arranged it but had a lot going on at the time therefore couldn't conduct, so Bigalis suggested they just ask Kehelan to conduct.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thanks for the info, I didn't know that. The arrangement is a great deal better than the song.

      Radera