16 oktober 2017

Zemrën ë lame peng / Albanien 2008

Albanien hade missat finalen två år i rad då man skickade den blott 16-åriga Olta Boka till Belgrad. Hon hade något överraskande vunnit Festivali i Kenges i december och skulle nu försöka förbättra den nationella statistiken.

I vanlig ordning fick man putsa upp och förkorta sin vinnarlåt en aning. I den albanska festivalen finns ingen treminutersregel och flera av de albanska bidragen har varit på tok för långa från början. Det är värt att notera att de flesta av dem vunnit på att kortas ner. Man har kapat onödiga gitarrsolon och långa instrumentala partier och gjort låtarna tydligare.

Det gäller även "Zemrën ë lame peng" ("Vi satte våra hjärtan på spel") som blev en intressant och fångande liten sång, som lyckligtvis fick förbli på originalspråk.

Unga Olta Boka fick kämpa en del på repetitionerna. I det nationalistiska Serbien där man på politiska grunder inte ser albaner med särskilt blida ögon - inte minst med tanke på att Kosovo kort tid tidigare utropat sin självständighet - blev albanerna flera gånger utbuade på repetitionerna. Buandet till trots lyckades Olta Boka ha is i magen och kvalade in till finalkvällen, vilket sågs som en framgång.

Olta Boka har vuxit till sig med åren och blivit en popstjärna att räkna med. 2013 vann hon den populära festivalen Kenga magijke med shownumret "E fundit tango" och året efter segrade hon i den lokala upplagan av "Let's Dance".Olta Boka / Zemrën ë lame peng (Albanien 2008)
17:e plats av 25 bidrag (final) i Belgrad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar