28 oktober 2017

Wer Liebe lebt / Tyskland 2001

Schlager var kanske inte den allra hippaste genren på den tyska marknaden men rent kommersiellt har det alltid funnit intresse för en smärre armé artister med lättsmälta bitar på programmet. En av de mest framgångsrika under 1990-talet var Tanja Hewer, mer känd för publiken som Michelle.

För varje ny skiva tog hon sig lite högre upp på försäljningslistorna och 1997 vann hon Deutsche Schlagerfestspiele med "Wie Flammen im Wind" och bara några dagar tidigare blev hon trea i den tyska uttagningen till ESC med den snygga och Abba-inspirerade "Im Auge des Orkans".

Fyra år senare slog hon till och vann den tyska finalen med en annan schlagerkaramell. "Wer Liebe lebt" var egentligen fyra minuter lång och ESC-versionen kändes lite stressad, men i Köpenhamn landade hon på en åttondeplats och hennes följande Greatest Hits sålde i över 300.000 exemplar.

Dessvärre verkar inte Michelle ha mått särskilt bra mitt i framgången. Hon syntes ofta i skvallerpressen och hade fått sina förhållanden grundligt analyserade i offentlighetens ljus. Före en konsert 2003 drabbades hon av en lätt stroke och led periodvis av svåra depressioner. 2008 försatte hon sig själv i personlig konkurs och meddelade att hon skulle dra sig tillbaka och avsluta "projektet Michelle".

Gissningsvis spökade även sångerskans förflutna. Michelle hade växt upp med alkoholiserade och våldsamma föräldrar och fått flytta till fosterhem som nioåring.

Idag verkar Michelle befinna sig på en betydligt bättre plats i livet. Hon släpper åter nytt material - 2014 kom den fantastiska singeln "Paris" - och har i två omgångar suttit med i juryn på tyska Idol.Michelle / Wer Liebe lebt (Tyskland 2001)
8:e plats av 23 bidrag i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar