20 oktober 2017

I Want Your Love / Moldavien 2015

Efter misslyckandet i Köpenhamn där Cristina Scarlat kommit på allra sista plats - Moldaviens i särklass sämsta uppvisning - bestämdes det att man skulle öppna upp den nationella finalen också för utländska medborgare. Det visade sig inte fungera speciellt bra.

Eduard Romanyuta var en tidigare barnartist från Ukraina som med måttlig framgång försökt etablera sig som vuxen popstjärna i sitt hemland. Han hade ställt upp i de ukrainska uttagningarna utan att få till det.

2015 stannade Ukraina hemma från ESC med anledning av det ryska övertagandet av Krim och det krig som utspelade sig i landets östra delar. Istället skickade Romanyuta sin låt - skriven av ett gäng svenska och australiensiska låtskrivare - till den moldaviska uttagningen där den kvalade in.

Nu uttalade flera av de andra artisterna farhågor då en artist från den penningstinna ukrainska underhållningsscenen skulle tävla i det fattiga Moldavien där pengar kan köpa det mesta. De mest pessimistiska rösterna visade sig få helt rätt - i slutändan vann ukrainaren telefonröstningen med en marginal som det formligen stank röstfusk om.

Eller röstfusk och röstfusk. Inget i de moldaviska reglerna förbjöd någon från att betala människor för att ringa och rösta. Där stod man med sin köpta vinnare och en hel hop uppretade lokala stjärnor som kände sig snuvade på konfekten.

Eduard Romanyuta visade sig dessutom vara en högst medelmåttig popkille och en tönt som tyckte det passande att inkludera ett dumt och transfobiskt skämt om fjolårsvinnaren Conchita Wurst i sitt framträdande. Det ströks föga förvånande inför Wien-finalen.

Istället förpackade man videon som en amerikansk actionfilm i polismiljö och plockade med sig samma estetik ut på scenen. Ganska nattståndet och sexistiskt men låten var ändå en rätt rivig sak som skulle ha gjort sig i en alltför lång final fylld av alltför många ballader. Istället snubblade Moldavien på mållinjen och stannade i semin för andra året i rad.

Vid sidan av sången ägnade sig Eduard Romanyuta något överraskande åt studier där han skrev på en doktorsavhandling om Ukrainas skattesystem i perspektivet av landets tänkta EU-integration.Eduard Romanyuta / I Want Your Love (Moldavien 2015)
11:e plats av 16 bidrag (semifinal) i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar