15 oktober 2017

Lige der hvor hjertet slår / Danmark 1991

En åttondeplats i Zagreb hade inte på något sätt varit en kraschlandning, mer en fin fingervisning om att Europa kanske började känna mättnad på den käcka, glada stil danskarna varit så framgångsrika med under 1980-talet. Det började kanske vara dags att prova något annat.

Även på hemmaplan pekade allt på att såväl publiken som branschen tappat sugen. Det var påfallande svårt för Danmarks Radio att hitta artister villiga att framföra de tio utvalda bidragen till Dansk Melodi Grand Prix 1991. Kvaliteten på låtarna var långt ifrån skyhög och det vimlade inte direkt av tunga och aktuella låtskrivare i startlistan.

Den vinnande låten bröt ganska radikalt med hur tidigare års danska bidrag låtit. "Lige der hvor hjertet slår" hade en långsam och drömsk vers som mynnade ut i en rätt dynamisk refräng.

En och annan kritiker tyckte att versen var onödigt lik "Killing Me Softly With His Song". På en presskonferens i Rom skakade låtskrivaren Michael Elo - som själv sjöng i kören, vilket han också gjort 1978, 1979, 1981 och 1985 - av sig kritiken och tyckte att lite får man allt låna.

Solisten Anders Frandsen hade redan i många år ägnat sig åt skådespeleri och revy men fick nu ett stort genombrott på hemmaplan. Trots att hans tävlingslåt drunknade i ett hav av ballader i Rom och fick nöja sig med en placering nära slutet bestod hans popularitet.

Eller gjorde den det? Anders Frandsens musikkarriär blev aldrig någon stor framgång. Den soloskiva som borde ha kommit handeln direkt efter den danska finalen kom ut först ett år senare, då intresset redan lagt sig.

Istället gick han vidare till att vara programledare - bland annat för den danska finalen 1992 - för att sedan bli framgångsrik som designer av presentartiklar. Precis som med sången svalnade även den karriären ganska snabbt.

På nyårsdagen 2012 hittades Anders Frandsen död i sitt hem, 51 år gammal. Tidningarna berättade att sångaren verkat sorgsen och deprimerad under sina sista år. I det brev Anders Frandsen lämnat efter sig bad han sin familj att ordna en liten och stillsam begravning där bara de allra närmaste fick vara med.Anders Frandsen / Lige der hvor hjertet slår (Danmark 1991)
19:e plats av 22 bidrag i Rom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar