9 oktober 2017

La mia città / Italien 2014

Varför Rai bestämde sig för att experimentera just 2014 är lite oklart. Sedan comebacken 2011 hade man noga vårdat och odlat kopplingen till Sanremofestivalen men nu valde man plötsligt låt och artist helt internt. Ville man testa att gå utanför ramarna en smula och välja någon som inte kändes typisk för den klassiska italienska schlagerfestivalen?

I så fall var valet ändå underligt. 29-åriga Emmanuella "Emma" Marrone hade visserligen en otypiskt rockig stil men var inte främmande för att tävla i musik och hade själv varit med i Sanremo två gånger. Vid sidan av musiken hade hon engagerat sig på olika sätt för jämställdhet, mot ungas drogmissbruk och för att sprida medvetenhet om bröstcancer.

"La mia città" ("Min egen stad") var ett ovanligt rockigt stycke och videon presenterade Emma som bubblig och energisk, lite som en italiensk Lady Gaga. Väl på scenen i Köpenhamn saknades verkligen ingen energi men kanske lite fokus och för första gången sedan återkomsten gick det italienska bidraget tittarna helt förbi.

Misslyckandet i Köpenhamn var ingenting den italienska publiken fäste sig vid. "La mia città" deltog i en annan musiktävling under sommaren och sålde guld.

Året efter släppte Emma sitt fjärde dubbelalbum som sålde platina. Samma år belönades hon för att ha sålt över en miljon skivor i Italien.

Att välja internt hade ändå inte nått önskad effekt och året efter ändrade man reglerna så att vinnaren av Sanremo skulle erbjudas att representera Italien också vid ESC. 2015 års vinnare visade sig mycket intresserad av det.Emma Marrone / La mia città (Italien 2014)
21:a plats av 26 bidrag (final) i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar