15 juni 2016

Pia prosefchí / Grekland 1995

Allt som står på Wikipedia är inte sant, långt ifrån. Mycket korrigeras snabbt, men när det gäller ESC får det felaktiga ofta stå kvar. På den svenska sidan om ESC 1995 står att läsa att Makedonien skulle ha debuterat i Dublin men att man drog sig ur eftersom den utvalda artisten Karolina Gočeva bara var 15 år gammal och för ung för att delta.

Det är bara det att Makedonien aldrig var aktuellt som deltagarland. När startlistan lottades i slutet av 1994 bestod den av samma tjugotre länder som sedan också tävlade i slutändan. Troligen hölls Makedonien också borta av den konflikt som pågick mellan den forna jugoslavstaten och Grekland om just namnet Makedonien och ett antal symboler som den nya staten använde sig av och som grekerna hävdade tillhörde just dem.

Möjligen kunde man säga att Makedonien närvarade en aning mellan raderna i Greklands bidrag, som var en frän attack mot en fiende som försökt stjäla ens krona och smutsat ner ens helgedomar. Vilken bön ska jag be för att deras synder ska förlåtas?

Elina Konstantopoulou hade redan haft en hit på de grekiska topplistorna då hon internt valdes att representera sitt land i Dublin. Tolfteplatsen var en besvikelse, men intresset för ESC låg inte direkt på topp i Grekland och få människor verkade notera händelsen.

Elina fortsatte karriären utan att någonsin bli någon av de allra största stjärnorna i hemlandet. 2005 skulle hon återkomma till ESC som gästsångerska på Cyperns bidrag.

Makedoniens första försök i ESC kom året efter då man dessvärre slogs ut direkt i den egendomliga slutna semifinal som anordnades då. Första gången de fick vara med på riktigt var 1998.



Elina Konstantopoulou / Pia prosefchí (Grekland 1995)
12:e plats av 23 bidrag i Dublin

4 kommentarer:

  1. Hej. Mycket intressant blogg om alla bidrag i Eurovision. Vi på ESC-Panelen läser med stort intresse :)

    Vårt huvudsakliga tips är att om det är någon Wikipedia man ska läsa så är det den engelska. Den svenska innehåller väldigt mycket spekulationer och obelagd fakta, och då blir det som du beskriver en felaktig bild av verkligheten. På engelska wikin är sannolikheten betydligt större att det som står där är sant. Men bäst är ändå att följa orginalkällorna.

    Mvh ESC-Panelen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alldeles sant att engelskspråkiga Wikipedia är bättre men ibland stöter man på trams och felaktigheter även där. Det är så lätt att felaktigheter får fötter och med tiden betraktas som sanna fast de inte är det. Som att Liechtenstein skulle ha försökt delta 1969, att finalen 1963 inte skulle ha varit live eller att den första tävlingen bara sändes i radio.

      Stort tack för berömmet, förresten. Det är så mycket roligare att skriva när någon läser och gillar. :)

      Radera
  2. Varför inte gå in på Wikipedia (både den svenska och den engelska) och rätta till själv om där finns felaktigheter? Vem som helst kan ju gå in och skriva där. Eller brukar det bli bråk med de ordinarie artikelförfattarna om man lägger sig i?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förr gick jag ofta in och strök och ändrade men för det mesta kom felaktigheterna tillbaka lika snabbt som man tagit bort dem. Att slåss mot väderkvarnar är inte riktigt min grej.

      Radera