5 juni 2016

No Goodbyes / Nederländerna 2000

Det hade gått tjugofem år sedan ESC hölls i Stockholm för första gången och lika många år sedan Nederländerna tagit sin senaste seger. Nu hade nederländsk tv gott hopp om att finalen skulle sluta lyckligt trots att man haft otur i lottningen och tilldelats det olycksaliga startnummer två. Ingen låt har någonsin vunnit med det startnumret men någon gång skulle väl vara den första.

Den nederländska finalen hade valt fram ett riktigt shownummer framfört av musikalstjärnan Linda Wagenmakers, utstyrd i en jättelik tältliknande klänning som det gömde sig två manliga dansare i. Glitter och glam, fart och fläkt, och en liten smula naken hud lagom till tonartshöjningen var ett recept som borde leda till framgång.

Det nederländska festen skulle dessvärre komma av sig och det rejält. Samma dag som finalen hölls i Globen bröt en brand ut i en lagerlokal full av importerade fyrverkeripjäser i Enschede i östra Nederländerna. Branden resulterade i två kraftiga explosioner som mer eller mindre jämnade närområdet med marken. 23 människor miste livet, 400 hem förstördes och minst 1500 byggnader skadades allvarligt.

Nederländernas tv-bolag började visa sändningen från Stockholm men beslutade efter ett par bidrag att gå ned i svart och avbryta programmet. Linda fick inte veta vad som hänt i Enschede förrän hon och dansarna kommit av scenen. Direkt efter programmet sa hon att hon skulle vägrat framträda om hon vetat. Ingen vet hur programmet hade slutet om Nederländerna vunnit.

Nu var det aldrig någon fara att det skulle gå så. Linda hade visserligen sladdat på en del toner men förmodligen berodde den blygsamma placeringen på att "No Goodbyes" helt enkelt inte räckte till i ett av de starkaste startfälten någonsin.Linda / No Goodbyes (Nederländerna 2000)
13:e plats av 24 bidrag i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar