27 juni 2016

Iemand als jij / Belgien 1993

Den belgiska finalen 1993 är en av de bästa och starkaste nationella finalerna någonsin. Flamländsk tv hade anordnat fyra semifinaler och lyckats sålla fram ett par riktigt vassa och slagkraftiga kandidater. Här fanns tuggummipop med Petra, starka ballader från Leopold 3 och Bart Herman och schlager av finaste märke av Mieke och Lisa del Bo som skulle få en ny chans tre år senare.

Dessvärre verkade de flamländska jurygrupperna överväldigade av den höga kvaliteten och röstade istället fram något tryggt och välbekant och ofarligt och satsade sina poäng på den blott 19-åriga Barbara Dex som sjöng en ljuv liten ballad som hennes pappa hade skrivit åt henne. Det var inget större fel varken på framförandet eller låten, det hela var bara lite ospännande. Belgarna verkade ändå vara nöjda med sitt val och tycks ha haft vissa förhoppningar på att det skulle gå vägen på Irland.

Unga Barbara drömde inte bara om en sångkarriär utan ville gärna också ge sig in i modebranschen. Ett av hennes intressen var att designa egna kläder och på finalkvällen i Millstreet äntrade hon scenen i en kreation hon själv skapat. Föga anade hon att hon för evigt skapat sig en plats i historien.

Att skapa eller välja ut kläder som gör sig i tv är en hel vetenskap. Kanske någon från tv-bolaget skulle hejdat den unga sångerskans entusiasm - hon tyckte ju säkert att hon gjort sig extra fin - och förklarat att klänningen kanske inte var så lyckad trots allt.

Att Barbara kom allra sist i omröstningen glömde många lika snabbt som sändningen var över men klänningen stannade kvar i minnet hos åtskilliga tittare. Varje år sedan 1997 delar man ut The Barbara Dex Award till den sämst klädda artisten i ESC.

Barbara själv sjunger fortfarande och har två gånger på nytt ställt upp i den nationella finalen utan att vinna. Om hon ännu designar sina egna kläder kan jag dessvärre inte svara på.Barbara / Iemand als jij (Belgien 1993)
25:e plats av 25 bidrag i Millstreet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar